NOVI CRODEMOSKOP: Škoro i Most zajedno imaju gotovo 15 posto: SDP ponovno ispred HDZ-a

NOVI CRODEMOSKOP: Škoro i Most zajedno imaju gotovo 15 posto: SDP ponovno ispred HDZ-a

SDP je drugi mjesec zaredom zadržao prednost ispred HDZ-a. Iako je ona i dalje unutar statističke pogreške, prednost je blago povećana. Da su parlamentarni izbori provedeni početkom veljače SDP bi zaokružilo najviše birača – 28,9 posto. Postotni bod više nego prije mjesec dana, a čak 13 postotnih bodova više nego u veljači prošle godine. HDZ je na 26,8 posto. Slično kao prošlog mjeseca, a u odnosu na prošlogodišnju veljaču stranka na vlasti bilježi pad od gotovo 2 postotna boda.

Dok se čeka da Miroslav Škoro formira svoju stranku, njegova nezavisna lista je treći izbor: 9,4 posto. MOST, koji je Škoru podržao na predsjedničkim izborima, uz blaži pad je na 5,1 posto. I lista Mislava Kolakušića je u u padu – tek na pola puta do izbornog praga (2,5 posto), javlja RTL.

Pad bilježi i HSS – sada je na 2,3 posto, a sličan je rejting i Hrvatskih suverenista (2,2 posto) kojima je dio birača očito prešao Škori, s kojim bi se tek trebali formalno udružiti. Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića je na 1,4 posto.

Oko jedan posto, bez rasta ili uz pad su i Pametno (1,3 posto), HDZ-ov partner HNS (1,3 posto), IDS (1,3 posto) i Živi zid (1 posto). Isti rejting kao njegova bivša stranka ima stranka Ivana Pernara.

Kada se radi o osobnim rejtinzima političara, na vrhu su i dalje izabrani predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Na krilima pobjede na predsjedničkim izborima listu predvodi Zoran Milanović. Kao i u siječnju, on je prvi izbor – 18,8 posto izabranog predsjednika smatra najpozitivnijim političarom. To je dva postotna boda više nego u siječnju, iako se slabo pojavljivao u javnosti. Odjeknula je jedino odluka da prisegne na Pantovčaku, a ne kao dosad na Trgu svetog Marka.

Andreja Plenkovića bira 15,5 posto ispitanika, što je njegov najviši rejting u proteklih godinu dana. Iako ostaje treći izbor Miroslav Škoro još se više udaljio od vodećeg dvojca. Bira ga manje od 5 posto ispitanika, no to je gotovo dvostruko viši rejting od onoga predsjednice na odlasku. I Kolinda Grabar-Kitarović bilježi pad i sad je najpozitivnija za tek 2,6 posto ispitanika. Usporedbe radi, prije godinu dana imala je sličan rejting kao sada Milanović.

Foto: Screenshot/Hina