HDZ-ovci moraju govoriti istinu: Hoće li Miro Kovač i Zdravka Bušić biti kažnjeni?

HDZ-ovci moraju govoriti istinu: Hoće li Miro Kovač i Zdravka Bušić biti kažnjeni?

Kandidati na izborima u HDZ-u morat će u kampanji govoriti – istinu. Propisuju to Pravila izborne promidžbe, koja je u četvrtak navečer usvojilo Predsjedništvo HDZ-a. »Predstavljanje i nastupanje kandidata u javnosti ili stanačkim skupovima mora biti utemeljeno na istinitosti, argumentiranosti i odgovornosti za izrečeno«, navodi se u članku 16. ovih Pravila.

Iz tog dokumenta, međutim, nije jasno tko će i kako procjenjivati jesu li, primjerice, kritike Mire Kovača, kandidata za predsjednika stranke, što ih iznosi o Andreju Plenkoviću utemeljene na istini. U novom broju Hrvatskog tjednika, objavljen je Kovačev tekst u kojem on tvrdi da Plenkovićeva politika neminovno vodi HDZ u koaliciju sa SDP-om, u kojoj bi ta stranka bila slabiji partner. Kovač očito misli da je to istina, dok se Plenković s tim ne slaže, javlja Novi list.

– To što je Kovač napisao nije istina, a Andrej Plenković će se u kampanji služiti samo istinom. Mislim da je bit etičkih pravila ukazati na to da ovi izbori nisu borba različitih političkih opcija. Kandidati, naravno, mogu sučeljavati mišljenja, ali stranka mora iz izbornog procesa izaći jača, spremna za pobjedu na parlamentarnim izborima. Zato se u tom dokumentu naglašavaju međusobno uvažavanje, snošljivost u komunikaciji i kultura dijaloga, rekao nam je potpredsjednik Vlade Davor Božinović, koji je jučer imenovan za glasnogovornika Plenkovićeve kampanje.

Ne znam kako će se mjeriti istina, komentirao je, pak, Davor Stier, koji se namjerava kandidirati za potpredsjednika HDZ-a.

No, Pravila preciziraju da su kandidati koji ih se neće pridržavati, znači i odredbe o istini, »podložni stegovnoj odgovornosti u skladu sa Statutom HDZ-a«. Za neke izjave pojedinih kandidata za najviše dužnosti u HDZ-u vrlo je lako ustanoviti da su prilično udaljene od istine. Vrijedi to za, recimo, istup Zdravke Bušić, koja je jučer promovirana u kandidatkinju za potpredsjednicu stranke, u okviru Plenkovićevog tima. Nakon sastanka Plenkovićevog izbornog stožera, kojem je na čelu Damir Krstičević, novinari su Zdravku Bušić pitali je li ona dovoljno prepoznatljiva u HDZ-u, a ona im je odgovorila da je u stranci od 1989. Ali, zatajila je da je, kao saborska zastupnica, 2002. napustila HDZ i pridružila se Hrvatskom bloku, koji je osnovao Ivić Pašalić. U HDZ se Zdravka Bušić vratila 2012., nakon što je za predsjednika izabran Tomislav Karamarko. Dakle, u njezinom stranačkom stažu postoji diskontinuitet od punih deset godina. Ipak, ona je jučer drukčije govorila o sebi, piše Novi list.

– Definitivno predstavljam kontinuitet u HDZ-u, mirnoću, kolegijalnost i inkluzivnost, kazala je Zdravka Bušić.

Foto: mario Strmotić/Hina