Milanović uopće nije tako transparentan kakvim se predstavlja: Zašto nije prijavio 6.000 kuna koje je potrošio u Požegi

Milanović uopće nije tako transparentan kakvim se predstavlja: Zašto nije prijavio 6.000 kuna koje je potrošio u Požegi

Da je svaka izborna kampanja i svako financijsko izvješće podložno sumnjama i propitivanjima, pokazuje slučaj s kojim se novoizabrani predsjednik Republike Zoran Milanović susreće već i prije inauguracije.

Naime, u njegovu konačnom financijskom izvješću DIP-u ne stoji podatak da je 16. prosinca prošle godine boravio u Požegi, gdje je potrošeno 6.000 kuna za najam dvorane i domjenak za stranačke članove, a bivša požeška SDP-ovka Tamara Puač tvrdi, i dostavlja dokumente koji to dokazuju, da je Milanović tada ondje boravio u ugostiteljskom objektu »Sara«, da je račun plaćen gotovinom, a da u zaglavlju računa netočno stoji da je račun podmirio Županijski odbor SDP-a, javlja Novi list.

– Ovo je nova Fimi media, a pritom nije bitan iznos, koji nije velik, nego činjenica da račun nije prikazan u izvješću Zorana Milanovića.

Račun je plaćen u kešu, a Županijski odbor SDP-a nije mogao biti platitelj, čak ni ako je skup organizirala stranka, jer je pravna osoba samo SDP Hrvatske, a Županijski odbor nema tu pravnu snagu.

Dakle, račun je izdan za stvarni trošak, za usluge koje jesu napravljene, ali očito je stranačka organizacija na terenu bila aljkava, a jednako tako i Milanovićev stožer, koji je od terena trebao uvijek tražiti svaki račun za svaki događaj i uvrstiti ga u svoje izvješće.

Ovako izgleda da ljudi koji vode stranku i stožer ne poznaju zakon i svoje obaveze. Meni osobno je svejedno je li za ovo kriv SDP Požege, neki pojedinac koji se pravio važan pa je račun platio iz svog džepa, ili sam Milanović: činjenica je da on nije proknjižen u stranci, niti zabilježen u financijskom izvješću, kaže Puač.

»Račun u kampanji za predizborni skup ne smije biti izdan na ime stranke, ali i da je tako, i da je SDP Hrvatske platio račun, mora biti vidljiva akontacija skinuta s žiroračuna SDP-a Hrvatska, proknjižen kroz blagajnu kao ulaz i zatvoren s izlaznim računom u Požegi.

Očigledno je da na razini države i županijskih i gradskih organizacija SDP ima ljude koji nemaju minimum znanja o poslovanju i financiranju političkih stranaka.

Znači, ovdje govorimo o dva ključna problema, organizator SDP Hrvatske i lokalna organizacija nisu znali na koga račun treba ispostaviti u kampanji, a sve stoji na stranicama DIP-a, a isto tako nemaju pojma o načinu vođenja financija. Isto tako, ako je riječ o donaciji i plaćanju donacijom, zakon je i tu vrlo jasan.

U svakom slučaju neznanje u ovom slučaju ne opravdava jer je šteta nanesena tamo gdje je nije trebalo biti«, kaže Tamara Puač.
SDP-ov glavni tajnik Nikša Vukas kaže kako je »sitna pogreška uvijek moguća, ali da je bitno samo da račun jest plaćen, i da je na njega normalno plaćen porez«,

– Račun je plaćen, SDP je to podmirio u realnom vremenu, već isti dan. Plaćen jest u gotovini, ali je stranka odmah potom to podmirila i proknjižila. Mi to vodimo kao donaciju, kaže Vukas.

No, zašto onda računa nema u Milanovićevom financijskom izvješću?

– Očito, to je taj propust, i to priznajemo. Ali račun je plaćen i proknjižen, ponavlja Vukas. Dodaje da je sličnih sitnica bilo i na zadnjim euroizborima, ali tada nitko nije kopao po tome, niti dizao prašinu. »Dogodi se, ništa strašno«, zaključuje glavni tajnik SDP-a u izjavi za Novi list.

Foto: Dario Grzelj/Hina