Novinar Ivan Pandžić upozorava: Bandić je veoma lukav, ima puno aseva u rukavu

Novinar Ivan Pandžić upozorava: Bandić je veoma lukav, ima puno aseva u rukavu

Gosti rubrike Točka na tjedan bili su novinari Iva Boban Valečić iz Večernjeg lista i Ivan Pandžić iz 24sata. Osvrnuli su se na situaciju s donošenjem Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba te odnose HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegove stranke.

O trakavici s donošenjem GUP-a i amandmanima u posljednji tren, Pandžić kaže kako to nije prvi put.

“Sam taj način, u zadnji tren, uvijek se prenamijeni u zadnji tren neko zelenilo. Mjesecima nakon toga vidite da su to šogori, braća, sestre. Da su ti amandmani stručno obrazloženi, zašto ih Bandić nije dao raspravu u kolovozu? Karte su printane u lipnju, a amandmani se donose u zadnji tren. Način je potpuno besprizoran i nije primjeren 21. stojeću i demokraciji. To je jedan sustav koji traje godinama i u kojem se uvijek nekom pogoduje”, smatra Pandžić.

Boban Valečić smatra kako sve to skupa izgleda kao pokušaj izigravanja javnost.

“Ministarstvo bi nakon tolikog broja amandmana sve to trebalo vratiti na javnu raspravu. Čini mi se da je to produkt panike u HDZ-u prije unutarstranačkih izbora, pa i parlamentarnim izborima. Postoji jedna kritična masa u HDZ-u koja želi potpuni odmak od Bandića. To nije suradnja koju je donio Andrej Plenković, to je suradnja koja traje godinama. Može li HDZ usred svojih unutarstranačkih izbora riskirati da ostane bez većine u Saboru ili da ostanu na vrlo tankoj većini”, pita se Boban Valečić.

“Ja se pitam tko će biti taj prvi koji će reći – evo to je taj kraj suradnje”, dodaje Boban Valečić.

Milan Bandić je napravio manevar pa je dao dodatne amandmane, a onda ih odlučio povući, nadovezao se Pandžić. “To su sve igre interesa. To nije nimalo crno-bijela situacija. Treba znati da kad se prije dvije godine pokušao rušiti Milan Bandić, onda su najavljene ostavke direktorima u gradskim tvrtkama koji su iz HDZ-a. Plenkoviću je ta suradnja važna zbog parlamentarne većine i zbog stabilnosti”, kazao je Pandžić.

Odnos ministra Štromara prema GUP-u

“Štromar nema nikakve rokove. Ministarstvo to može razvlačiti unedogled. I njemu je u interesu da se većina u Saboru održi do ljetne stanke. U tom smislu ne vjerujem da će netko žuriti s donošenjem GUP-a”, mišljenja je Boban Valečić.

“Takva jedna situacija u kojoj bi se HDZ razišao s Bandićem bi doveo parlamentarnu većinu na minimum. Mi smo sad imali afere niza ministara, ali može se dogoditi da dođu nekakve nove afere. Može se dogoditi da oporba ponovno traži nečiji opoziv. Jako teška situacija, oni to moraju održati do ljetne stanke u Saboru”, dodala je.

Pandžić smatra kako je Bandić veoma lukav, ma što mi mislili. “Ima puno aseva u rukavu za koje javnost najčešće i ne zna. On je načet. Njegova popularnost pada. Čak se i neki u stranci ne slažu s njime. Njemu je prilično teško”, rekao je Pandžić.

“Minus od milijardu akumuliran je kroz dvije godine. On samo prenosi dugove i plaća sve kasnije. Neće Grad Zagreb bankrotirati, to se već događalo”, rekao je Pandžić osvrćući se na nedavno pismo šefice zagrebačkih financija koja je upozorila na dug od milijardu kuna.

Foto: N1