Psihijatar Herman Vukušić na prosvjedu protiv Beljaka: Želi zaustaviti građanski rat. Govorio je i bivši udbaš Kekić

Psihijatar Herman Vukušić na prosvjedu protiv Beljaka: Želi zaustaviti građanski rat. Govorio je i bivši udbaš Kekić

U Samoboru je u tijeku prosvjed branitelja protiv gradonačelnika Samobora i predsjednika HSS-a Kreše Beljaka zbog njegovih izjava o prosvjednicima iz Savske koje je nazvao “šačicom pijanaca”.

Prosvjednici su u Samobor stigli iz više hrvatskih gradova, a prosvjeduju protiv Kreše Beljaka, gradonačelnika toga gradića. Najviše mu zamjeraju izjavu o prosvjednicima u Savskoj koje je nazvao “šačicom pijanaca”.

Skup su nazvali prosvjedom protiv govora mržnje i međusobne netolerancije, a Herman Vukušić, psihijatar koji vodi program s govorinice u Samoboru, kaže da skupom žele zaustaviti – građanski rat.

“Cilj je zaustaviti građanski rat koji u Republici Hrvatskoj traje već neko vrijeme, ali bez metka”, rekao je Vukušić. Upozorio je i na veliki broj suicida među braniteljima kao i na veći broj umrlih nego među općom populacijom.

Rekao je da dnevno umre 12 branitelja u prosječnoj dobi od 53 godine, što je četiri puta više nego u općoj populaciji.

Za Beljaka i one koji vrijeđaju branitelje zatražio je strogo kažnjavanje. “Tražimo za njih istu sankciju kao i za kineskog turista koji je pjevao ustaške pjesme”, rekao je Vukušić, što su okupljeni glasno odobravali.

Prosvjednici traže da Beljak “trenutačno odstupi sa svih političkih pozicija”, a traže i njegovu javnu ispriku cijelom hrvatskom narodu, piše Dnevnik.hr.

Tihomir Trešćec, predsjednik Zajednice udruga branitelja liječenih od PTSP-a, izrazio je ogorčenost Beljakovim izjavama i njegovim, kako kaže, prijezirom prema braniteljskoj populaciji.

“Nazivati hrvatske branitelje ili bilo koga drugog šačicom pijanaca, ne smije biti prihvatljiva retorika u javnom prostoru. Među šačicom pijanaca bili su i roditelji, supruge i djeca poginulih branitelja koji su takvom izjavom s pravom ogorčeni”, rekao je Trešćec.

Okupljenima se obratio i Josip Mahović, zapovjednik nekadašnje samoborske brigade, koji je rekao da o prošlosti neće govoriti, ali će govoriti o onome što čuva ovu državu. “A to je hrvatsko domoljublje, hrvatsko ime i prezime, hrvatsko porijeklo, hrvatska zemlja”, rekao je Mahović.

Prozvao je političke elite nazvavši ih zločinačkim organizacijama koje ne vode računa o javnom interesu i malom hrvatskom čovjeku. “Vode računa samo o sebi i kako će ovu hrvatsku pokrasti. Sve su žrtve zaboravili”, rekao je Mahović, pohvalivši ministra branitelja Tomu Medveda jer je najavio da će predložiti zakon o zaštiti Domovinskog rata. “Njime će biti oformljena operativna tijela koja neće dozvoliti da se neprimjerene izjave mogu govoriti nekažnjeno”, rekao je Mahović.

Posljednji je govorio Željko Kekić, bivši agent UDBA-e, koji je rekao da je 10 godina radio u odjelu tajne pratnje te da je tajno pratio Franju Tuđmana, braću Veselica, ali i neke ljude iz vrha Crkve, poput Franje Kuharića te Majku Terezu.

Za UDBA-u kaže da je bila sotonska služba, kakvima je nazvao sve tajne službe. Konačne odluke o likvidacijama Hrvata ipak, kaže, donosile su se u Beogradu, a ubijalo se uglavnom one kojima se nije moglo suditi.

Kaže i da je pratio Dragu Stipca, koji je u devedesetima bio predsjednik HSS-a, stranke kojoj je sad na čelu Beljak. “Čudno je da čelni čovjek HSS-a danas hvali UDBA-u”, rekao je Kekić.

Ispričao je kako je s Dobroslavom Paragom i Antom Paradžikom sudjelovao u obuci prvih pripadnika HOS-a od kojih je većina izgubila život na hrvatskim ratištima. “Oni su tada polagali prisegu pod sloganom – za dom spremni.

“Ti dečki su otišli u Vukovar pod tim sloganom. Mnogi od vas su išli u rat pod tim sloganom. Tko to danas ima snage zabraniti da to govorite? Živimo nakaradnu državu koju nismo željeli. Nažalost, dobili su je moji kolege udbaši koji je nikad nisu željeli”, rekao je Kekić.

Foto: Danijel Kasap/Hina