Davor Steir: Opcija za promjene u HDZ-u ima puno veći koalicijski potencijal. Neće biti duga vođi

Davor Steir: Opcija za promjene u HDZ-u ima puno veći koalicijski potencijal. Neće biti duga vođi

Svi kandidati HDZ-a za mjesto predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike okupili su se u Središnjici HDZ-a kako bi preuzeli tzv. formulare za prikupljanje potpisa. O unutarstranačkim izborima u Studiju 4 govorio je Davor Ivo Stier koji podržava Miru Kovača za sada jedinog protukandidata aktualnom predsjedniku Andreju Plenkoviću.

Stier ističe da će početi prikupljati potpise već danas na obilježavaju obljetnice HDZ-a u zagrebačkoj Dubravi. Kaže da 10.500 potpisa koliko je potrebno prikupiti za predsjednika stranke nije malo, te da je dobro da svaki član stranke može potpisati kandidaturu za bilo kojeg kandidata, a ne samo za jednoga. Kaže da se on nije htio kandidirati za predsjednika HDZ-a jer opcija za promjene treba biti jaka i ne treba je dijeliti. Naglašava da su ljudi na terenu tražili jednu opciju za promjene. Ističe da u HDZ-u treba jačati demokršćansku notu, te borbu protiv korupcije i klijentelizma. Miro Kovač te dvije opcije prihvaća.

Stier dodaje da je opcija za promjene pluralna, te da je svatko može podržati, naglašavajući  da ju je jučer podržao i dosadašnji zamjenik predsjednika Milijan Brkić. Vjeruje da su promjene važne da bi izašli iz unutarstranačkih izbora jači i pobijedili na parlamentarnim izborima. Smatra da će tim za promjene imati vrlo snažnu potporu članova HDZ-a, a posebno u iseljeništvu. Pošto svi članovi biraju izravno novo vodstvo nije više moć lokalnog dužnosnika toliko izražena, već je moć u rukama svih članica i članova HDZ-a, dodaje Stier. Samim time kaže da će i ostali dužnosnici osim predsjednika imati jak legitimitet jer su birani izravno te njihov mandat neće biti dug nekom vođi.

O Plenkovićevoj prednosti koju po istraživanju ima pred Kovačem kaže da opcija za promjene ima puno veći koalicijski potencijal od sadašnjeg vodstva. Ističe da po unutarstranačkim anketama članstvo HDZ-a želi promjene. Poručuje da treba ujediniti HDZ-ovo biračko tijelo i da je to najbitnije za pobjedu na parlamentarnim izborima.

Foto:Lana Slivar Dominić/HINA