Nasljednica Angele Merkel nije izdržala pritisak: Najavila je odlazak, a “krivci” su nacionalisti iz AfD-a

Nasljednica Angele Merkel nije izdržala pritisak: Najavila je odlazak, a “krivci” su nacionalisti iz AfD-a

Predsjednica njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer najavila je u ponedjeljak povlačenje s mjesta predsjednice stranke i isključila mogućnost svog kandidiranja za kancelarku na sljedećim parlamentarnim izborima.

Razlog povlačenja je, kako se čini, neočekivana suradnja s desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) na lokalnoj razini u Tirinškoj. Po ocjenama analitičara, ostavka je posljedica prošlotjednog zbivanja u toj saveznoj pokrajini, gdje je lokalni CDU, zajedno s desničarima iz AfD-a, sudjelovao u spornom izboru premijera, koji se dan kasnije povukao s dužnosti te su najavljeni novi izbori.

Na sastanku predsjedništva CDU-a u ponedjeljak Kramp-Karrenbauer, koja je na čelo stranke došla u prosincu 2018., neočekivano je najavila svoje povlačenje s vrha stranke.

“Povlačim se s mjesta predsjednice stranke nakon što bude postignut dogovor oko demokršćanskog kandidata”, rekla je Kramp-Karrenbauer, prenose agencije pozivajući se na sudionke sastanka.

Kramp-Karrenbauer je također najavila kako želi ostati na čelu stranke dok se ne donese konačna odluka o demokršćanskom kancelarskom kandidatu, a ta ista osoba bi ujedno došla na čelo CDU-a.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je zahvalila svojoj nasljednici na poziciji predsjednice CDU-a i najavila kako će Kramp-Karrenbauer zadržati svoju poziciju ministrice obrane.

Prema ocjeni medija, povlačenje Kramp-Karrenbauer neposredno je povezano sa zbivanjima prošle srijede, kada je CDU, kako bi spriječio ponovni izbor dosadašnjeg premijera ove savezne zemlje Bode Ramelowa, koji dolazi iz stranke Ljevica, zajedno s nacionalno-konzervativnim AfD-om glasao za dotad nepoznatog kandidata Liberalno-demokratske stranke Thomasa Kemmericha .

Ogranak CDU-a je to uradio protivno želji stranačkog vrha koji je protiv suradnje s AfD-om, kako na saveznoj tako i na razini saveznih pokrajina. Glavne stranke u Njemačkoj godinama odbijaju bilo kakvu političku suradnju s ekstremno desnim strankama poput AfD-a, koji otvoreno pokazuje simpatije za nacionalsocijalizam.

Nakon toga je došlo do mnogih unutarstranačkih kritika na račun vodstva Kramp-Karrenbauer uz kritike kako ogranke CDU-a u saveznim pokrajinama nema pod kontrolom.

Kramp-Karrenbauer je u prosincu 2018. tijesno pobijedila kandidata konzervativnog krila CDU-a Friedricha Merza, a njezino predsjedanje strankom je popraćeno propustima u vodstvu, kao i stalnim internim kritikama.

Kramp-Karrenbauer je slovila za osobu od povjerenja kancelarke Angele Merkel, koja ju je dovela na tu poziciju, a do sada je ova političarka iz savezne pokrajine Sarska slovila i kao najizglednija kandidatkinja demokršćana za kancelarsku poziciju na sljedećim parlamentarnim izborima.

Foto: Filip Singer/EPA/Hina