Vole ga i Hrvati: Konzervativna intelektualna zvijezda u velikim problemima. Skrivao je tešku ovisnost

Vole ga i Hrvati: Konzervativna intelektualna zvijezda u velikim problemima. Skrivao je tešku ovisnost

Poznati klinički psiholog Jordan Peterson, javnosti poznat kao konzervativni autor i rival Slavoja Žižeka, završio je u Rusiji na hitnoj detoksikaciji od tableta za smirenje.

U videozapisu objavljenom na društvenim mrežama, njegova kćer Mikhaila objašnjava kako je Petersonu doktor prije nekoliko godina prepisao lijek klonazepam koji pripada skupini benzodiazepina, psihoaktivnog lijeka koji se najčešće koristi u liječenju anksioznosti, nesanice i sličnih stanja povezanih sa živčanim sustavom.

Javnosti je ovaj lijek možda poznatiji po imenu Valium ili Xanax. Liječnik mu je prepisao benzodiazepin (popularno zvan benzos), kako bi ga liječio od anksioznosti koja se pojavila kao rezultat autoimune reakcije na hranu.

U međuvremenu, doza mu je povećana kad je njegovoj supruzi Tammy dijagnosticiran tumor. Obitelj je prvi put primijetila da je Peterson ovisan o tabletama u travnju prošle godine. Pomoć su prvo potražili u klinici u New Yorku, ali bezuspješno. Stanje mu se pogoršalo tijekom zime i obitelj je bila primorana pomoć potražiti u Rusiji.

“Imao je suicidalne misli, bio je nemiran i nije mogao mirno sjediti. Bilo je očito da proživljava reakciju na lijekove, što znači da je benzos radio suprotno od onoga što je trebao. Te reakcije su rijetke, ali nisu neuobičajene”, rekla je za National Post Mikhaila.

Ona tvrdi da su ga u američkim bolnicama krivo liječili i da su mu samo prepisivali nove lijekove kako bi sakrili reakciju koju je imao na benzodiazepin.

“Nekoliko puta je skoro umro”, rekla je Mikhaila.

Zbog dugotrajnog uzimanja tableta za smirenje, Petersonu su se pojavili simptomi akatizije, odnosno nemira, što može biti posljedica uzimanja antipsihotika. Inače, ovakva vrsta lijeka može biti vrlo opasna za uzimanje i moguće je razviti ovisnost u razdoblju od 4 do 12 tjedana uzimanja.

Kad više nije vidjela pomaka, Mikhaila je sa suprugom odlučila odvesti oca u Rusiju jer, kako tvrdi, “na ruske liječnike ne utječu farmaceutske kompanije koje liječe nuspojave jednog lijeka s više lijekova, već oni imaju hrabrosti medicinski detoksicirati nekoga od benzodiazepina”. U Rusiji su mu doktori dijagnosticirali upalu pluća i stavljen je u induciranu komu u kojoj je bio osam dana.

“Prošla godina dana bila mu je apsolutni pakao. Odvikavanje je bilo grozno, najgora stvar koju sam u životu vidjela”, opisala je Mikhaila.

Iz kome su ga probudili 7. veljače i od tada mu se stanje poboljšava. Iako ima neurološka oštećenja, i ne može još hodati i tipkati, izašao je iz intenzivne njege i polako postaje sve samostalniji, javlja Jutarnji list.

“Prvi se put nakon nekoliko mjeseci nasmijao. Polako mu se vraća smisao za humor”, rekla je Mikhaila.

Još uvijek uzima antiepileptičke lijekove te će proći još puno vremena do potpunog oporavka, dodaje Mikhaila.

Ranije je Peterson govorio kako se s depresijom uspijevao izboriti zahvaljujući dijeti zasnovanoj na govedini, a na koju ga je potaknula upravo njegova kći. U intervjuu prije dvije godine je rekao da mu je potpuno izbacivanje zelene hrane popravilo mentalno i psihičko zdravlje.

Inače, Jordan Peterson je redoviti profesor psihologije na Sveučilištu u Torontu, prije toga je doktorirao na Sveučilištu McGill i predavao na Harvardu. Klinički je i istraživački psiholog, što znači da, osim što prima pacijente, piše i istraživačke radove. Celebrity status je stekao kad se 2016. godine usprotivio kanadskom zakonu C-16 koji je trebao zabraniti diskriminaciju na temelju “rodnog identiteta” ili “rodnog izraza”.

Petersonova  knjiga “12 pravila za život” je prevedena  na hrvatski, a on sam uživa  kultni status na hrvatskoj konzervativnoj sceni.