Hoće li ga Milanović poslušati: Stipe Mesić bi s Pantovčaka uklonio Tuđmana, Starčevića, Radića i Stepinca

Hoće li ga Milanović poslušati: Stipe Mesić bi s Pantovčaka uklonio Tuđmana, Starčevića, Radića i Stepinca

Bivši predsjednik Stipe Mesić gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao mandat predsjednice na odlasku, Kolinde Grabar Kitarović, kao i što očekuje od izabranog predsjednika, Zorana Milanovića.

Kad je u pitanju bista Josipa Broza Tita, za koju je Milanović rekao da joj je, kao i drugim bistama, mjesto u muzeju, te da je neće vratiti na Pantovčak, Mesić smatra da to ima smisla. Trenutno se na Pantovčaku nalaze biste Franje Tuđmana, kralja Tomislava, bana Ivana Mažuranića, kardinala Alojzija Stepinca, Ruđera Boškovića, Stjepana Radića, te Ante Starčevića.

“To ima određenog smisla, jer sada opet vraćati Titovu bistu, jedni će biti za, jedni protiv, iako Titova bista ne bi smjela nikoga smetati, jer Tito je zaslužan da smo mi uopće dobili Hrvatsku. Da nije bilo NOB-a, ne bi bilo Hrvatske, jer bi se vratila Kraljevina Jugoslavija na čelu s kućom Karađorđevića i od toga ne bi bilo ništa. Jedino kako je Hrvatska mogla doći do samostalnosti, da sudjeluje na strani saveznika i to je omogućio Tito”, rekao je Mesić.

“Koliko ja pretpostavljam, da bi on mogao Pantovčak očistiti od svih bista, jer te biste ne spadaju tamo, znate, to je pitanje jedni su iz jedne sfere, drugi iz druge sfere, njihovo mjesto i nije tamo u predsjednikovu uredu”, rekao je Mesić. Trenutno se na Pantovčaku nalaze biste Franje Tuđmana, kralja Tomislava, bana Ivana Mažuranića, kardinala Alojzija Stepinca, Ruđera Boškovića, Stjepana Radića, te Ante Starčevića, što znači da je Mesić za njihov uklanjanje.

Komentirao je i mandat dosadašnje predsjednice Grabar Kitarović. “Pozitivno je to što je ipak žena došla na mjesto predsjednika Hrvatske i na početku to je već, da tako kažem, malo gubilo smisao da jedna struktura ljudi, dakle, napada državnu vlast, stavlja šator pred ministarstvo, drugim riječima, želi rušiti tu vlast, dovodi plinske boce na ulicu i sada predsjednica izabrana i dolazi im na noge. To otpočetka nije bilo dobro. Ali dobro, možda je malo pretjerala s onim navijanjem, tako da je ušla u povijest kao najveća navijačica, ali to nije posao predsjednice. Ona je postala popularna kao navijačica, ali nije time Hrvatska nešto dobila zato što navija za Hrvatsku”, rekao je Mesić.

Dotaknuo se i njezinih međunarodnih putovanja i susreta sa svjetskim čelnicima.

“Jedno je sresti se s predsjednikom s kojim se obavljaju razgovori, a drugo je sresti se na forumu, kongresu i slikati se. Drugo je obavljati političke razgovore u smislu da se može izložiti pozicija države o određenim svjetskim problemima i čuti pozicija druge države o njihovim stavovima. To su različite stvari”, rekao je Mesić, spomenuvši i predsjedničino fotografiranje pred vratima Bijele kuće.

Što se tiče njezina zahtjeva za osnivanjem ureda bivše predsjednice, Mesić je istaknuo da predsjednici u svim država gdje su birani na neposrednim izborima, imaju ured, izuzev Italije, koja bivšeg predsjednika izostavlja i pozicionira u Senat.

“To nije nigdje bilo pitanje oko kojeg bi država raspravljala”, rekao je Mesić, spomenuvši zakon koji je ograničio prava bivših predsjednika na ured, kazavši da je bio protiv tog zakona, jer se odnosio na prošlost, umjesto na budućnost.

“Ona po zakonu ima pravo na dva savjetnika, ima pravo na tajnicu, ima pravo na vozača i vozilo i ima pravo na osiguranje. Mene smeta jedino to što ona javno nije rekla, kad je ukinut ured, da onaj zakon nije u redu, jer nije donesen pro futuro i trebalo ga je vratiti natrag u Sabor i neka Sabor donese takav zakon i neka zakon bude perfektan”, rekao je Mesić.

Kratko se dotaknuo i unutarstranačkih izbora u HDZ-u.

“HDZ je takva organizacija gdje predsjednik uvijek prolazi. Izgubite svaku nadu koji misle da se u HDZ-u može nešto promijeniti pa da može biti izabran itko drugi osim aktualnog predsjednika”, rekao je Mesić.

 

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

 

Facebook Comments