Kriminal u metropoli: Bandić je preko Slobodana Ljubičića Kikaša zapošljavao svoje sljedbenike

Kriminal u metropoli: Bandić je preko Slobodana Ljubičića Kikaša zapošljavao svoje sljedbenike

Svjedočenjem Natalije Matičević i Ružice Mamuzić, službenica Ustanove za upravljanje sportskim objektima Zagrebačkog holdinga, koje su potvrdile da je u toj ustanovi mimo natječaja zaposleno 15-ak osoba, u srijedu je nastavljeno suđenje Milanu Bandiću i njegovim suooptuženicima u aferi Agram.

”Za te ljude nismo čak ni pisali ugovore, nego smo čisto proveli njihove prijave. Mi smo samo dobili već potpisane ugovore o radu zajedno s priloženim njihovim životopisima i svjedodžbama. Napravili smo prijave na mirovinsko i zdravstveno i pospremili ih u dosje. Sve je to čudno izgledalo”, posvjedočila je Natalija Matičević.

Dodala je da je u prosincu 2013. i siječnju 2014. na taj način zaposleno 15-ak osoba od kojih mnogi nisu zadovoljavali minimalne predviđene uvjete za radno mjesto.

Svjedokinja Ružica Mamuzić je na Županijskom sudu potvrdila da su se u Ustanovu za upravljanje sportskim objektima ljudi zapošljavali mimo javnih ili internih natječaja te javnih poziva.

”Osobe su primane na posao na temelju molbi, zamolbi, inzistiranja rukovoditelja ili rasprave na kolegija, ali se ne sjećam jesu li svi imali uvjete za radna mjesta na koja su zaposleni”, izjavila je Mamuzić.

Govoreći o zapošljavanju, Mamuzić je naglasila da se prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, u slučaju izvanrednih okolnosti na određeno radno mjesto, može zaposliti osoba koja ne zadovoljava predviđene uvjete, a što se mora utvrditi posebnom odlukom rukovoditelja.

Na upit tužiteljstva tko je donosio takve odluke, svjedokinja je kazala da je nekadašnji predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić “mogao učiniti sve što je htio pa tako i potpisati ugovor o radu za bilo koga bez obzira na uvjete radnog mjesta”.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na šteteu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada prošle godine.

Bandić i njegovi suoptuženici od početka odbacuju krivnju, osim dvojice koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

 

Foto: Dario Grzelj/Hina