Ruža Tomašić ne žali što se slikala u ustaškoj uniformi: Moji su stradali od partizana

Ruža Tomašić ne žali što se slikala u ustaškoj uniformi: Moji su stradali od partizana

Eurozastupnica Ruža Tomašić  izjavila je da  joj nije žao što se prije 40 godina slikala u  ustaškoj uniformi u Kanadi, ali da to ne bi ponovila.

– To je bilo u Kanadi prije 40 godina. Nije mi žao jer su moji stradali od partizana, ali danas je ne bih nosila. Najžalosnije je što oni koji me za to prozivaju, nijednom riječju nisu komentirali kokarde i crvenu zvijezdu pod kojima su Hrvati u Hrvatskoj ubijani. To im ne smeta, a smeta im nešto što je bilo u Kanadi prije 40 godina. Licemjerno do Boga”, izjavila je Ruža Tomašić za Novi list.

Kako tumači činjenicu da dio javnosti u Hrvatskoj uporno ignorira njeno hrabro zauzimanje za javno dobro i da je više zabavljen njenim slikanjem s Velimirom Bujancem, ili time što ste se u mladosti u Kanadi slikali u ustaškoj uniformi?

– Žao mi je što se na takav način mlade odgovara od borbe za javno dobro. Šalje im se poruka da će sve što naprave biti ideološki obojeno i da će ih se, neovisno o tome koliko se davali zajednici, svrstavati u neku ladicu i na temelju toga pljuvati

Zašto nije mogla surađivati s HDZ-om i što misli o političkom smjeru kojim je posljednjih godina krenula ta stranka?

– S HDZ-om sam jedno kraće razdoblje svoje karijere surađivala i zajedno smo ostvarili neke odlične rezultate. Problem je bio u tome što mi se, kao predsjednici stranke i političarki koja je na zajedničkim listama za Europski parlament dobila daleko najviše glasova, stalno radilo iza leđa. Imam svoje ime i svoju čast i nisam mogla dozvoliti takvo ponašanje pa sam se razišla – i s HDZ-om i s nekim ljudima iz svoje bivše stranke koji su odrađivali poslove za njih. Što se tiče smjera u kojem HDZ ide, politike koje provodi ta stranka i način kojim upravlja državom nisu u skladu s vrijednostima koje proklamira.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina