Milanovićev izaslanik na skupu o “profašističkoj ekstremnoj desnici koja ugrožava tekovine antifašističke borbe”

Milanovićev izaslanik na skupu o “profašističkoj ekstremnoj desnici koja ugrožava tekovine antifašističke borbe”

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske organizirat će 20. i 21. veljače međunarodnu konferenciju “Fašizam i antifašizam u Europi danas” kako bi, ističu, upozorili i suprotstavili se jačanju ekstremne desnice i sve agresivnijem napadu na tekovine i vrijednosti antifašističke borbe.

Na konferenciju koja će se održati zagrebačkom Hotelu Panorama pozvani su predstavnici antifašističkih udruga iz 25 europskih zemalja, a u radu će sudjelovati i predstavnici udruga iz 15 država EU-a i šire regije, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predsjednik SABA RH Franjo Habulin.

Najavio je da će u radu konferencije sudjelovati predsjednik FIR-a (Međunarodna federacija antifašista) Vilmos Hanti i predsjednik WVF-a (Svjetske veteranske federacije) Dan-Viggo Bergtun, te kao izaslanik novoizabranog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš-Dončić, a informaciju o tome hoće li sudjelovati premijer Andrej Plenković ili će poslati izaslanika još uvijek nemaju, javlja Novi list.

“Savez organizira Međunarodnu konferenciju radi suprotstavljanja jačanju ekstremne desnice, otvoreno profašističke, i njezinom sve agresivnijem napadu na tekovine i vrijednosti antifašističke borbe i antifašističkih vrijednosti, koje su i najviše demokratske vrijednosti današnje Europe”, kazao je Habulin.

Iako je pobjeda nad fašizmom likvidirala fašističke režime koji su izazvali Drugi svjetski rat, fašizam nije nestao s povijesne scene već se javlja u rafiniranim oblicima, naglasio je Habulin dodavši da su opasni trendovi sve prisutniji u velikom broju europskih zemalja.

Ustvrdio je da je uspon neofašizma praćen procesom degradiranja i demoniziranja antifašizma i njegovih vrijednosti, kao i antifašističkih boraca iz vremena Drugog svjetskog rata i suvremenih sljedbenika antifašizma.

Nužno je, kaže, pravodobno razotkrivanje trendova koji žele kroz povijesni revizionizam vratiti fašizam, odnosno neofašizam na javnu i političku scenu i dati mu legitimitet.

Paradoksalnim je ocijenio da se nepuna tri mjeseca prije obilježavanja 75. obljetnice pobjede nad nacifašizmom u Europi mora raspravljati o fašizmu i antifašizmu, te je istaknuo da povijesni revizionizam dolazi iz EU-a u obliku rezolucije 1481 kojom se izjednačavaju totalitarni režimi, odnosno fašizam i komunizam.

“Stvari treba nazvati pravim imenom, mora se progovoriti jasno i glasno, treba biti aktivan danas, jer sutra bi moglo biti kasno”, poručio je Habulin.

Foto: Admir Buljubašić/Hina

Facebook Comments