Najzanimljiviji i najoriginalniji savjetnik predsjednika Milanovića: Turizam je prokletstvo Hrvatske

Najzanimljiviji i najoriginalniji savjetnik predsjednika Milanovića: Turizam je prokletstvo Hrvatske

Turizam je apsolutno prokletstvo resursa. Da nema turizma morali bismo se drukčije ponašati. Ljudima se jednostavno ne isplati ulagati u znanje. Zašto bi vi ulagali u znanje i, završili, primjerice, veterinu ili strojarstvo nakon minimalno 5 godina studija.

Zoran Milanović kompletirao je svoj tim savjetnika, a njemu je kao jedan od posljednjih, preko vikenda, pridodan i Velibor Mačkić, koji će biti savjetnik za ekonomiju.

Mačkić predaje na Katedri ta ekonomsku teoriju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a rođen je 1984., pa će tako vjerojatno biti najmlađi Milanovićev savjetnik. Izabrani predsjednik htio je da mu savjetnik za ekonomiju bude netko iz mlađe generacije hrvatskih ekonomista koji su zagovornici socijalne države, pa se zbog toga odlučio za Mačkića, piše Novi list.

»Ako smo u Ustavu definirali Hrvatsku kao socijalnu državu, onda je kao takvu moramo i braniti. I to ne samo oni koji u javnom i državnom sektoru rade, već i oni kojima je ona osigurala profesionalni i osobni uspjeh. Odrastao sam u takvoj Hrvatskoj, ne sramim se reći da sam i dijete socijalne države«, rekao je Mačkić početkom rujna u intervjuu za naš list. On spada u ekonomiste koji smatraju da turizam za Hrvatsku ne predstavlja spas, nego upravo suprotno.

»Hrvatska bi bez turizma, vjerujem, bila među pobjednicima tranzicije. Ne bismo mogli nastaviti ovim krivim putem, nešto bi se u tom slučaju sigurno dogodilo što bi nas razdrmalo i potaknulo na reforme i promjene.

Turizam je apsolutno prokletstvo resursa. Da nema turizma morali bismo se drukčije ponašati. Ljudima se jednostavno ne isplati ulagati u znanje. Zašto bi vi ulagali u znanje i, završili, primjerice, veterinu ili strojarstvo nakon minimalno 5 godina studija, zaposlili se i plaćali ogromne iznose poreza na dohodak, kad možete ostati u Primorju, Istri ili Dalmaciji i iznajmljivati apartmane i plaćati za njih samo paušal«, izjavio je Mačkić u tom intervjuu.

Foto:  Zvonimir Kuhtić/Hina

Facebook Comments