Ante Tomić oduševljen Josipom Lisac: Ako su Glasnović, Hasanbegović, Karamarko i Željka Markić mjerilo hrvatstva, onda ja mrzim sve hrvatsko

Ante Tomić oduševljen Josipom Lisac: Ako su Glasnović, Hasanbegović, Karamarko i Željka Markić mjerilo hrvatstva, onda ja mrzim sve hrvatsko

Kolumnist i književnik Ante Tomić bio je gost Pressinga. Komentirao je odlazak glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, inauguraciju predsjednika Zorana Milanovića te unutarstranačke izbore u HDZ-u.

O razrješenju glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, Tomić je kazao: “Nemam ništa protiv što je otišao jer me nije impresionirao svojim radom. Ja nisam tako uznemiren činjenicom da je netko mason. Ne vjerujem u teorije zavjere i u tajna mistična društva koja vladaju svijetom”.

Tomić je rekao kako mu nije jasno kako se to razrješenje dogodilo baš sad. “Zašto je sad morao otići čovjek koji je mason? Ako se HDZ poziva na Tuđmanovu baštinu, a Franji Tuđmanu nije smetalo da u Vladi ima ministra gospodarstvo Nenada Porgesa koji je mason, ne znam zašto im to danas smeta. Znam nekolicinu masona i ne vidim zbilja čemu povika oko toga”, ističe Tomić.

“Svidjela mi se inauguracija. Sviđa mi se kako je to bilo skromno u izvedbi i namjeri”, komentirao je Tomić.

Kazao je kako je predsjednik imao jako dobar govor i kako mu se najviše svidjela rečenica u kojoj je rekao kako bi se trebao prestati propitivati tuđi patriotizam.

“Ja mislim da je desničarska navika da za nekoga tvrde da mrzi sve hrvatsko. Uvijek ti nekakvi desničari vas optužuju za manjak patriotizma ili da vi mrzite domovinu i svoj narod. Kad gledate tko vas tako proziva – Glasnović, Hasanbegović, Karamarko, Željka Markić… i kad vidite da ti ljudi uzimaju mjeru hrvatstva – ako je to ona prava Hrvatska, onda ja mrzim sve hrvatsko”, veli Tomić.

Upitan o Hrvatskoj po njegovoj mjeri, rekao je kako je njegovo mišljenje uvijek manjinsko mišljenje. “Meni se čini da je to ispravan moralni instinkt, stati na stranju manjine”, kazao je Tomić.

Osvrnuo se na izvedbu himne koju je na inauguraciji otpjevala Josipa Lisac.

“Ta izvedba mi se jako svidjela. Ja moram reći da nisam obožavatelj Josipe Lisac, ali meni je to prekrasno zvučalo. I ona i taj jazz pijanist, ja mislim da je to bila jedna osjećajna i nadahnuta interpretacija državne himne. Lijepa naša je ljubavna pjesma i ona je to otpjevala onako intimistički i osjećajno kako nekakvu ljubavnu pjesmu. Meni je to u ideji bilo prelijepo”, smatra.

Foto: Screenshot/Hina