Je li Nikica Gabrić počinio kazneno djelo: Nezakonito snimao Jelenića i naređivao mu što treba napraviti

Je li Nikica Gabrić počinio kazneno djelo: Nezakonito snimao Jelenića i naređivao mu što treba napraviti

Nakon što se jučer ekskluzivno u RTL-u kao mason deklarirao i poznati odvjetnik Veljko Miljević te otkrio kako u toj organizaciji ima političara, sada i oporbeni i vladajući žele znati koji su njihovi kolege u tajnim društvima. Istodobno, pravosudne krugove zanima samo jedno – tko će naslijediti Dražena Jelenića i hoće li ostati u Državnom odvjetništvu.

Tko će ga zamijeniti i sjesti na jednu od najmoćnijih funkcija u državi? Za Vladu je to još prerano pitanje.  “Nismo ni ovu proceduru završili za koju uopće nismo znali da će nam se dogoditi. A sad baš da tek tako iz prsta u rukavu imamo drugo ime, to bi zaista bilo pretenciozno”, kazao je Andrej Plenković.

Dražen Jelenić imao je najkraći mandat u povijesti, a umjesto po poslu i istragama ostat će zapamćen po tome da je mason. “Šokantna je činjenica da je netko tako visoko pozicioniran u pravosudnoj vlasti zapravo član nekakve opskurne organizacije. Nije normalno da jedan član masonske organizacije Nikica Gabrić dođe, maltene nogom otvori vrata kod svog brata Jelenića i kaže daj to i to napravi, pozovi policiju”, kazao je Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista.

“Znate što je zanimljivo da je Nikica Gabrić rekao da je on snimao glavnog državnog odvjetnika. Snimao nezakonito glavnog državnog odvjetnika i ništa se nije dogodilo”, kazala je dopredsjednica Hrvatskih suverenista Ruža Tomašić.

Ima li masona među zastupnicima?

Tko je i ima li masona među HDZ-ovcima, još se nitko nije izjasnio. Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika, na pitanje je li čuo za izjavu odvjetnika Miljevića da među političarima ima masona i zna li koji su, odgovara: “da vam budem iskren, nisam znao ni da je on. Bilo bi dobro da, ako mu je potreba, da kaže tko su te osobe, ja ne znam”.

“Ja mislim da je ta priča s masonima takva glupost i bizarnost da vam tu nemam što pametno za reći. Ne znam ni jednog masona. Znam par zidara, al mislim da nisu masoni”, kazao je saborski zastupnik HDZ-a Tomislav Tolušić.

Oporba je i ranije rekla kako rad Dražena Jelenića ne može podržati. “To nije naravno zbog toga što je mason, nego zato jer smatramo da je odgovoran ne zbog onog što je radio, nego zbog onog što nije radio. Brojne afere su prolazile kraj njega šutke”, kaže SDP-ovka Sabina Glasovac.

Nakon svega postavlja se pitanje i tko će prvi podatak o članstvu u tajnom društvu navesti u imovinskoj kartici, kako je to naredilo Povjerenstvo.  “Ja mislim da se taj koji se ne deklarira izlaže da, kada se to sazna, mora letjeti kao što je to napravio glavni državni odvjetnik”, kaže SDP-ovac Arsen Bauk.

Problem bi mogao imati i Željko Reiner

Po tome, problem bi mogao imati i vitez Svetog groba Jeruzalemskog Željko Reiner koji članstvo u tom viteškom redu u kartici nije prijavio. Za Anku Mrak Taritaš kada je u pitanju glavni državni odvjetnik – situacija je jasna. “Glavni državni odvjetnik ne može biti ni član Udruge promatrača ptica pjevica, jer će se dovesti u situaciju da će ovi nešto tražiti, da će on tu nešto odlučivati, to jednostavno treba biti jasno”, kaže Mrak-Taritaš.

Foto: Zvonimir Kuhtić/Hina

a

Facebook Comments