Odvjetnik Olujić je iznenađen što je otkriven “zavjerenik iz susjedstva”: Miljević je pokazao što je sve spreman učiniti za brata

Odvjetnik Olujić je iznenađen što je otkriven “zavjerenik iz susjedstva”: Miljević je pokazao što je sve spreman učiniti za brata

Nakon što je poznati odvjetnik Veljko Miljević otkrio da je i on mason i to visoko u njihovoj hijerarhiji te da u slobodnim zidarima ima ne samo bivših nego i aktivnih političara na srednje visokim i visokim pozicijama, portal Direktno je  razgovarao s odvjetnikom  Željkom Olujićem.

Olujić je otkrio kako Miljevića dugo poznaje i često ga susreće na sudu te da mu nije bilo “ni na kraj pameti da bi on mogao biti mason”.

“I po tome vidite koliko je to zapravo tajna organizacija jer nas odvjetnika nema baš toliko puno i svi o svima sve znamo, a na kraju ispadne da je jedan od nas ‘zavjerenik iz susjedstva’. Kolega Miljević u svom je istupu potvrdio onu bitnu sastojnicu same masonerije, a što ja posebno ističem, a riječ je o njihovu bratstvu. Naime, kako kažu njihovi statuti, ‘svi smo mi svojoj braći privrženi i spremni smo učiniti tko zna što sve ne za njih’. A govori se da u Hrvatskoj ima nekoliko stotina masona, tim više takvi ljudi nisu prikladni za obnašanje javnih vlasti jer ih na svakom uglu ‘vreba’ neki brat koji će ih iskati za neku uslugu i to često na naš račun”, navodi Olujić opasnosti od pripadanja toj kontroverznoj organizaciji.

Glavna svrha služenju sebi

No ističe i da je odvjetnik Miljević privatna osoba i obavlja jedno slobodno zvanje: “U odvjetništvu je tajnost velika, i mi smo  temeljem odvjetničke etike i statuta odvjetničke komore dužni štititi probitke svojih klijenata. I to običnih klijenata koji nisu masoni, stoga nas pripadnost  Miljevića masoneriji ne bi trebala uzrujati sve dok ne ide na štetu narodnog probitka”.

Olujić smatra da masonerija ne šteti samo ondje gdje njihovo ‘bezboštvo i sebičnost’ ne uzimaju maha. Ipak je dodaje, njihova glavna svrha služenje sebi i tzv. kreatoru svemira. Dakle, dodaje, Miljević radi svoj posao kako on to zna i umije i svatko bira svoga odvjetnika.

“Osobno nikada ne bih uzeo masona za odvjetnika jer ne vjerujem u dobrotu njihova životna stava. Njima je prioritet pomoći svome bratu i kako će onda pomoći meni koji sam zatražio njegovu pomoć ako je to u koliziji s interesom njegove braće”, pita se naš sugovornik.

Utjecaj na istrage i sudske postupke

Na naš upit možemo li posumnjati i da je njegova pripadnost masoneriji imala utjecaj i na tijek istraga ili sudskih postupaka njegovih klijenata s obzirom na veliku vjerojatnost da jedini mason u državnom odvjetništvu i pravosuđu nije samo Dražen Jelenić, Olujić odgovara kako smo postavili legitimno pitanje.

“Po njihovom statutu oni se moraju pomagati i u tom smislu je njihova prisega vrlo jasna i jezgrovita jer to garantiraju svojim životom. Stoga smatram da oni koji imaju javne ovlasti ne mogu biti članovi tajnih organizacija obavijenih velom tajne. Glede kolege Miljevića svatko na kraju postupa i radi  u okviru svog morala, znanja i skrupula”, uvjeren je Olujić.

Miljević je, naime, branitelj ‘krupnih riba’ pa se tako među njegovim klijentima nalaze posrnuli tajkun Ivica Todorić, Željko Horvatinčić, Zdravko Mamić, ali i Slobodan Ljubičić zvani Kikaš, inače bivši predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga i jedan od bliskih prijatelja i suradnika zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Foto: Admir Buljubašić/Hina