I BBC “zabrinut” zbog kaznene prijave protiv Josipe Lisac: Nedavno je pisao i o masonskoj aferi

I BBC “zabrinut” zbog kaznene prijave protiv Josipe Lisac: Nedavno je pisao i o masonskoj aferi

Protiv pjevačice koja je nastupila na inauguraciji novog hrvatskog predsjednika podnesena je kaznena prijava zbog načina na koji je interpretirala nacionalnu himnu, piše BBC.

U prijavi koju je podnio hrvatski odvjetnik navodi se da je izvedba Josipe Lisac prestavljala namjerno izrugivanje himni, piše BBC.

Iz njene izdavačke kuće, kao i sindikata glazbenika, izjavili su da takva tvrdna predstavlja “potpuno nepoštovanje umjetničke slobode”, piše dalje BBC i navodi kako se, prema hrvatskim zakonima, nepoštivanje hrvatske himne može se kazniti jednogodišnjom kaznom zatvora.

Lisac je pjevala Lijepu našu u pratnji jazz pijanista Zvjezdana Ružića, tijekom inauguracije predsjednika Zorana Milanovića u utorak.

Njena izvedba bila je drukčija od onog uobičajenog, ozbiljnog i bombastičnog tona hrvatske himne. Međutim, Boško Županović u kaznenoj prijavi tvrdi da njena interpretacija himne “nije društveno prihvatljiva” i da krši hrvatski zakon. Županović – vlasnik nekoliko tvrtki i lokalne web stranice – tvrdi da je Lisac upotrebljavala “podrugljive artikulacije i tonove” da bi ismijala državu, nabovi se u BBC-vom članku o tužbi protiv Josipe Lisac zbog načina na koji je interpretirala hrvatsku himnu.

Svjetski mediji su prije nekoliko dana također pisali i o masonskoj aferi koja je dovel do odlaska  državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

Foto: Damir Senčar/Hina

Facebook Comments