Interna istraga dokazala: Jean Vanier, osnivač Arke, seksualno je zlostavljao žene

Interna istraga dokazala: Jean Vanier, osnivač Arke, seksualno je zlostavljao žene

Jean Vanier, pokojni osnivač Arke, vjerojatno najpoznatije svjetske mreže zajednica za brigu o osobama s intelektualnim teškoćama, upuštao se u nekonsenzualne i prisilne seksualne odnose s najmanje šest žena, pokazala je interna istraga koju je pred njegovu smrt pokrenuo vrh te organizacije.

Šest žena čija su “vjerodostojna i dosljedna” svjedočanstva skupljena u internom izvještaju bile su Vanierove suradnice, a najmanje jedna je redovnica. Istraga je također pokazala “kako nema dokaza da se Jean Vanier upustio u ovakve (seksualne, op. T.K.) odnose s osobama s intelektualnim teškoćama”, tj. štićenicima Arke, piše Bitno.net

Šokantno otkriće koje je potreslo članove ove plemenite organizacije, koja je promijenila paradigmu i odnos prema osobama s intelektualnim teškoćama, objavljeno je i na njihovim Facebook stranicama na hrvatskom. Objavu prati pismo voditelja i suvoditeljice cijele organizacije, Stephana Posnera i Stacey Cates.

Jedan od članova hrvatskog ogranka Arke – Korablje  izjavio je za portal Bitno.net  kako su ga rezultati istrage šokirali.

“Saznali smo ovo prije nekoliko dana od našeg međunarodnog izaslanika. Isplakao sam dušu i sada nam valja nositi ovaj križ. Važno je donijeti ovu tamu na svjetlo. Bez ikakvog skrivanja”, poručio je u prepisci s novinarom Bitno.net.

“Neka se Isus proslavi u ovom poniženju koje svi osjećamo, ali prije svega u životima žena koje u svojim srcima nose ove duboke rane. Osjećam veliko poštovanje prema njima. I u poniznosti molim za njih, kao i za spas Jeanove duše.”

Prve sumnje pojavila su se 2014. kada je 14 žena otkrilo kako ih je dominikanski svećenik Thomas Philippe – prema priznanju samog Vaniera, njegov “duhovni otac” i inspiracija za pokretanje Arke – seksualno zlostavljao. No Arkin osnivač tvrdio je kako nije znao za seksualne prijestupe oca Philippea.

Kako piše kanadski Globe and Mail, koji je na uvid dobio rezultate interne istrage, idući korak dogodio se 2016. kada je jedna ženska osoba izjavila da je bila u seksualnoj vezi s Vanierom koji je aferu priznao, ali i izjavio da se radilo o konsenzualnom odnosu. Kako on nije klerik, već laik, sumnje su se brzo stišale.

No u ožujku 2019., tvrdi kanadski list, još je jedna žena posvjedočila kako je imala seksualne odnose s njim. Pritom je dodala da se poznati humanitarac upuštao u identične “mistične i duhovne” seksualne prakse kakve je prakticirao o. Thomas. Jean Vanier izjavio je tada kako se toga ne sjeća.

Interna istraga, inicirana iz vrha Arke, pokrenuta je u travnju (Vanier umire 2. svibnja) i povjerena GCPS Consultingu, organizaciji iz Ujedinjenog Kraljevstva specijaliziranoj za istrage i prevenciju seksualnog nasilja.

U pismu objavljenom na Facebook stranicama hrvatskog ogranka Arke stoji kako su potresni rezultati istrage pokazali kako je osnivač Arke s ocem Thomasom “dijelio seksualne prakse sa ženama koje su za sebe izjavile da su imale moć pristanka” (tj. odnosi su bili konsenzualni) od 1952. do 1964. kada je Arka utemeljena, piše Bitno.net.

Foto: Facebook

Facebook Comments