Miroslav Tuđman se zalaže za legalizaciju frakcija u HDZ-u: Otkrio je i što je njegov otac ponudio Mesiću i Manoliću

Miroslav Tuđman se zalaže za legalizaciju frakcija u HDZ-u: Otkrio je i što je njegov otac ponudio Mesiću i Manoliću

Miroslav Tuđman, sin prvoga hrvatskog predsjednika i osnivača HDZ-a,  proteklih je dana privukao pozornost odlukom da svoju potporu dade obama, međusobno oštro suprotstavljenim, taborima – i Plenkovićevu timu s programom Odvažno za Hrvatsku i Kovač-Stier-Penavinoj Opciji za promjene.

Dok je njegov mlađi brat Stjepan javno podržao protivnike Andreja Plenkovića u utrci za novog šefa HDZ-a, Miroslav Tuđman je oprezniji. 
”Namjerno se nisam opredjeljivao upravo zato da ne podgrijavam razlike.  Nisam zagovornik logike ili-ili unutar stranke čiji članovi dijele isti svjetonazor i zajedničke vrijednosti”, objašnjava Tuđman u Globusu.

Kako će, po njegovu mišljenju, funkcionirati HDZ-ovo vodstvo nakon ovih sukoba i zašto se u stranci otvoreno ne prizna da su posrijedi frakcijska razilaženja? 
”Može se govoriti o frakcijama, i to samo po sebi nije ništa negativno”, smatra Tuđaman i podsjeća na dramatičnu epizodu iz prve polovice 90-ih, kad su se dvojica moćnih HDZ-ovih dužnosnika, Stjepan Mesić i Josip Manolić, pobunili protiv šefa stranke Franje Tuđmana i njegove politike. “Njima dvojici, koji su doveli gotovo do raskola u HDZ-u, predsjednik Tuđman ponudio je da budu legalna frakcija unutar HDZ-a. Oni to nisu prihvatili.”

Je li sazrelo vrijeme da se u HDZ-u potpuno i formalno legaliziraju frakcije, jer njihovo postojanje više nije moguće nijekati?

“Neke velike stranke u Europi imaju statutarno definirano kako frakcije mogu djelovati. U velikim strankama kao što je HDZ realno je da postoji raspon u stajalištima”, smatra Tuđman i napominje: “Čak nije nužno da se frakcije polariziraju po svim pitanjima i unaprijed predvidljivoj logici. Frakcije mogu nastati na razlikama od jednog do drugog pitanja.”

HDZ-u treba izbalansiran sastav vodstva stranke, trebaju mu zastupnici različitih mišljenja, ne samo u Predsjedništvu nego i u Nacionalnom odboru, kaže Tuđman, koji je uvjeren da takav pluralizam ne može štetiti, nego, naprotiv, pomoći stranci.

“Smatram da svakome treba dati šansu da u HDZ-u dobije poziciju ovisno o tome koliku snagu ima iza sebe. Stranka nema nikakve koristi ako se te razlike priguše ili prebrišu.”

Na pitanje jesu li i na njega vršili pritisak da se opredijeli za jednu ili za drugu stranu u HDZ-u Tuđman odgovara:
”Imam dovoljno iskustva i prestar sam da bi bilo tko mogao ili želio vršiti pritisak na mene. Iskreno, mislim da se s tim pričama o pritiscima pretjeruje.”

 

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments