Zašto nam je lagao: Večernji list i Slobodna Dalmacija otkrili da je predsjednik Zoran Milanović bio u Komunističkoj partiji

Zašto nam je lagao: Večernji list i Slobodna  Dalmacija otkrili da je predsjednik Zoran Milanović bio u Komunističkoj partiji

Od četnog ćate u jednoj predsjedničkoj gardi do predsjednika, vrhovnog zapovjednika i korisnika druge predsjedničke garde. To je životni krug koji se zatvorio u tjednu na izmaku, tjednu u kojemu je Zoran Milanović prisegnuo i počeo obnašati dužnost predsjednika Republike Hrvatske i tjednu u kojemu smo, na temelju niza razgovora s njegovim drugovima iz vojske, prvi put rekonstruirali javnosti dosad nepoznate detalje iz vremena kad je Milanović služio vojni rok u gardi JNA, poznatijoj i kao Titova garda, u Beogradu, piše Večernji list.

Možda najvažnije, dvoje sugovornika u ovom istraživanju potvrdilo nam da je Zoran Milanović tijekom služenja vojnog roka u Gardijskoj motoriziranoj brigadi (GMTBR) pristupio Komunističkoj partiji, što Milanović nikad nije otkrivao, čak je još 2017. izrijekom tvrdio da nikad nije bio član Komunističke partije, a kad su nekoliko dana uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Državnom arhivu u Zagrebu pronađeni dokumenti o njegovu primanju u KP inzistirao je na tome da su to krivotvorine. Sada, međutim, tadašnji sekretar Osnovne organizacije SK u GMTBR-u Borislav Grozdić izrijekom potvrđuje da je on potpisao odluku o prijmu Zorana Milanovića u SKJ, potvrđujući svojom izjavom dokument pronađen u Državnom arhivu u Zagrebu za koji je Milanović rekao da je krivotvorina.

A drugi sugovornik Večernjeg lista, Zoran Manić, tvrdi da mu je Zoran Milanović, kad je već bio član Partije, napisao preporuku za (Manićev) ulazak u članstvo KP-a. Iz svoje kućne arhive Manić nam izvlači taj dokument s potpisom Zorana Milanovića. Upitan za komentar putem svog glasnogovornika, predsjednik Republike rekao je da ne želi komentirati ništa od otkrića iz ovog članka.

Redakcija Slobodne Dalmacije zatražila je očitovanje od Ureda predsjednika Republike. Na Pantovčaku nisu željeli komentirati ove navode.

Ono što je neosporno jest da se Milanović nakon devedesetih nikada nije hvalio članstvom u Savezu komunista. Upravo suprotno. Nije krio prijezir prema nekadašnjim partijskim sekretarima. Uvijek je ponavljao da on s partijašima nije želio imati ništa. A tijekom kampanje za predsjednika SDP-a 2007. organizacije socijaldemokrata na terenu pred novinarima je nazivao “kolhozima” i “solhozima”.

– Nikad nisam bio pripadnik komunističke vlasti, što mnogi moji politički protivnici jesu. Nikad nisam bio ni član komunističke partije – rezolutno je poručio 2014. Milanović dok je kao premijer boravio u Australiji.

Slično je tvrdio i kada je sišao s vlasti.

– Ja nikad nisam bio član Komunističke partije niti sam tražio oslobođenje od JNA. Stranku sam izabrao u 33. godini života, nisam rođen u njoj – ustvrdio je 2017. u jednom intervjuu Milanović, koji se u to doba povukao iz politike i posvetio privatnom biznisu.

No, danas izjave svjedoka na čitavu priču bacaju novo svjetlo.

Foto: Dario Grzelj/Hina