Plenković žestoko napao Kovačeve “alternativce”: Vrijeđaju HDZ-ovce, a mene napadaju žešće nego oporba

Plenković žestoko napao Kovačeve “alternativce”: Vrijeđaju HDZ-ovce, a mene napadaju žešće nego oporba

Premijer Andrej Plenković   govorio je u  središnjem Dnevniku HTV-a  o migrantskoj krizi i unutarstranačkim izborima u HDZ-u.

Premijer Andrej Plenković kritizirao je  Kovačeve  “alternativce” zbog njihove dvoličnosti. Nisu u Saboru branili Vladu od  žestokih napada oporbe , a sad su postali žestoki kritičari vodstva HDZ-a.

“Hiperaktivni  su u kritici prema vodstvu HDZ-a pa čak i žešće nego što  to čini oporba. Voli bih da su se  “alternativci”  angažirali  u saborskim bitkama protiv ljevice i krajnje desnice”, požalio se premijer  Plenković  koji je  poslao poruku Miri Kovaču koji u posljednje vrijem govori da se HDZ-ovci boje.

“HDZ-ovi članovi i članice su odvažni ljudi. Govoriti HDZ-ovcima da se boje i da su u strahu od gubitka posla je podcjenjivanje članova stranke. Savjetovao bih kolegi Kovaču da pazi što govori. Prvo, to nije točno, a drugo to nije pristojno”, istaknuo je Plenković

Komentirao je  i migrantsku krizu.

– Nakon ovog upravljanja krizom koji se odnosi na epidemiju koronavirusa imamo i novu situaciju uslijed eskalacije sukoba u Siriji i najave turskog predsjednika da bi jedan broj izbjeglica mogao krenuti prema grčkoj granici i istočno mediteranskom ili zapadnobalkanskom rutom prema Europi. Mi smo u intenzivnoj komunikaciji sa svim čelnicima. Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen, grčkim i bugarskim premijerima i koordiniramo zajednički stav, rekao je Plenković.

– Hrvatska će idućeg tjedna biti domaćin pet sastanaka – dolaze nam ministri obrane, glavni tajnik NATO-a Stoltenberg, nakon toga ministri vanjskih poslova, visoki predstavnik Borel, istodobno u Bruxellesu se planira izvanredni sastanak za zdravstvo, planiramo i izvanredni sastanak ministara unutarnjih poslova, nabroja je aktivnosti premijer.

Dodao je kako ova situacija zahtjeva europski odgovor, prije svega diplomatski s Turskom te da se na tome radi.

– Politika grčke vlade je ta da neće puštati migrante na nezakonit način i mi ćemo im svim sredstvima pomagati u tome da zaštitimo vanjske granice EU-a, konkretno grčku i bugarsku granicu, rekao je Plenković.

U slučaju dolaska većeg vala migranta na granice RH?

– Cijelo vrijeme govorim da treba rješavati problem na izvorištu, to je u ovom slučaju Sirija. Cijelo vrijeme na Europskom vijeću govorim našim partnerima da EU, kao što je imao aranžman s Turskom proteklih godina gdje smo uložili 6 milijardi eura, da takvu vrstu aranžmana moramo nastaviti. Hrvatski granicu čuva hrvatska policija. Ako dođe do veće eskalacije razmišljat ćemo o uključenju hrvatske vojske, rekao je premijer.

Facebook Comments