CRO Demoskop istražio: Glasači SDP-a snažno podržavaju ostanak Plenkovića na čelu HDZ-a

CRO Demoskop istražio: Glasači  SDP-a  snažno podržavaju ostanak Plenkovića na čelu HDZ-a

 

Da Plenković i iduće četiri godine bude prvi čovjek HDZ-a poručuje 46,5 posto ispitanika opće populacije. Miru Kovača bira nešto više od četvrtine – 26,2 posto. Plenkovića znatno češće priželjkuju SDP-ovci, a Kovača birači Domovinskog pokreta Miroslava Škore i MOST-a.Po rezultatima i u općoj populaciji i među biračima HDZ-a bolje stoji aktualni predsjednik HDZ-a, uz ogradu da će na izborima odlučivati samo članovi HDZ-a., javlja RTL.

Uz to napomena da ima neodlučnih (6,8 posto), ali i da petinu (20,4 posto) ispitanika izbori u HDZ-u ne zanimaju.

Među onima koji su se izjasnili kao birači HDZ-a (278 ispitanika) Plenković još uvjerljivije pobjeđuje –  77,6 posto, dok Kovača na njegovu mjestu želi 20,4 posto HDZ-ovaca. Treba reći da i ovdje kao i među općom populacijom oba kandidata bilježe rast potpore u odnosu na veljaču jer je tada još postojala opcija da se Tomislav Karamarko kandidira.

Ovdje je vidljivo da prema svjetonazorskim pozicijama Plenković bolje stoji širom cijelog političkog spektra. Uzima više i onih koji se izjašnjavaju kao lijevo krilo stranke, ali češći je izbor i kod desnog krila HDZ-a!

Plenkovićev kandidat za zamjenika je Tomo Medved, a Kovačev Ivan Penava. U njihovoj borbi među općom populacijom je gusto, Medved tijesno pobjeđuje (Medved 35,3 posto, Penava 33,4 posto), ali među HDZ-ovim biračima ta je pobjeda znatno uvjerljivija.

Za aktualnog ministra branitelja Tomu Medveda (59,2 posto) izjasnilo se gotovo 60 posto HDZ-ovih birača, dok vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu bira 36,7 posto ispitanika. Ova bitka je važna, a oba tima, i “Odvažno za Hrvatsku” i “Opcija za promjene” za drugog čovjeka HDZ-a ima hrvatskog branitelja kao kandidata. I unatoč teškim riječima, niskim udarcima u unutarstranačkoj bitki na ovoj razini gotovo nije bilo ni disonantnih tonova.

U izborima za potpredsjednika devetoro je kandidata, a bira ih se četvero. I u općoj populaciji i među HDZ-ovim biračima Milijan Brkić, koji je slovio kao glavni operativac u stranci, sada kada je on u kampanji, nije među odabranima.

Rezultati dvaju suprotstavljenih timova su – cik-cak! I kod opće populacije, a kod HDZ-ovih birača još uvjerljivije, prvi je izbor za potpredsjednika Davor Ivo Stier (25,7 posto), kandidat “Opcije za promjene” koji je prije četiri godine bio Plenkovićeva desna ruka, a sada ga preko Kovača, želi rušiti. Više od četvrtine birača HDZ-a njega želi za potpredsjednika. Drugi izbor je Oleg Butković (19,6 posto), aktualni ministar i kandidat s Plenkovićeve liste, a treći smijenjeni ministar iz Plenkovićeve Vlade Tomislav Tolušić (13,9 posto) koji također podržava Kovača. Posljednji među njima je Plenkovićev: Ivan Anušić (10,2 posto) koji je vodio kampanju bivšoj predsjednici Republike.