Ugledni povjesničar optužuje Milanovića: Svjestan je da ne može vratiti diktatora Tita pa je zato deložirao ostale

Ugledni povjesničar optužuje Milanovića: Svjestan je da ne može vratiti diktatora Tita pa je zato deložirao ostale

Biste kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca i Franje Tuđmana su početkom tjedna ‘deložirane’ s Pantovčaka.  Ugledni povjesničar  Marijo Jareb je za portal Direktno  komentirao Milanovićevu odluku.

“Milanović je uklonio sve simbole, biste ljudi koje su tamo bile i postavljene s razlogom. To su, redom, sve osobe koje su važne za očuvanje nacionalne svijesti i hrvatske državnosti i tako ih treba i percipirati”.

Iz istog je razloga, ističe Jareb,  Milanović uklonio i crvene povijesne odore jer mu, pretpostavlja, to sve očito ne odgovara. Evidentno je kakva bi trebala biti funkcija bisti hrvatskih velikana u Uredu predsjednika, no gubi li smisao političkim prepucavanjima?

Biste su zbog toga i postavljene i služe s tom svrhom i namjerom. Cijeli Ured predsjednika na Pantovčaku prepun je umjetničkih djela, koja možda nemaju istu simboliku, ali i biste su postavljene s tom funkcijom”, naglasio je znanstvenik i povjesničar Jareb.

Jareb zaključuje kako je Milanović svjestan da ne može vratiti bistu ‘ljubimca’ Tita. “Svjestan je da ne može vratiti bistu komunističkog i jugoslavenskog diktatora. Držim opravdanim da se maknula. Zato je odlučio maknuti i ostale”.

Foto: Damir Senčar/Hina