I nije tako strašno: Ispovijest pacijenata koji su preboljeli koronavirus

I nije tako strašno: Ispovijest pacijenata koji su preboljeli koronavirus

Danac Jakob Tage Ramlyng bio je zaražen koronavirusom, ali je bolest bila blaga. Najviše ga je brinulo hoće li zaraziti druge.

Ramlyng, 45-godišnji novinar, bio je prvi Danac pozitivan na koronavirus koji je ‘pokupio’ na odmoru u sjevernoj Italiji. Nakon nešto manje od dva tjedna u kućnoj izolaciji, testovi su pokazali da je zdrav.

»Imao sam blage simptome, glavobolju, grlobolju i kašalj. Trebalo je pet ili šest dana da svi prođu«, kazao je. »Nisam bio u bolnici, nisam primao nikakve lijekove, jer mi je bilo dobro«, rekao je Reutersu.

Koronavirus je najopasniji za starije i one kronično bolesne. Znajući da virus nekima može biti fatalan, Ramlynga je najviše brinulo hoće li ga prenijeti dalje, piše Novi list.

»Nisam želio biti onaj koji druge čini bolesnima. To je bila moja najveća briga i mislim da je to najveća briga sviju zaraženih, da ne želimo da se ta stvar širi. Radije ću ostati u kući tjedan ili dva dulje ako na taj način mogu spriječiti da se netko zarazi«, rekao je Ramlyng.

Nil Monro, 22-godišnji Španjolac koji za sebe kaže da je mlad i zdrav, bio je pozitivan na koronavirus nakon povratka u Barcelonu s tjedna mode u Milanu. I on je želio javnosti poručiti da simptomi mogu biti blagi.

Simptomi koje je imao nisu bili bitno drugačiji od prehlade, rekao je. »Malo povišena temperatura, glavobolja, opći osjećaj nelagode. Svatko bi mislio da je to obična prehlada«.

Simptomi su se javili nakon povratka u Španjolsku, pa je pozvao hitnu službu koja ga je uputila u bolnicu na testiranje. Potom je stavljen u karantenu.

»Želio bih umiriti ljude. Ako ste mladi, slijedite preporuke nadležnih. Ako ste stariji ili osoba s nekom bolesti koju imate otprije, budite oprezni. Ne idite na događaje s mnogo ljudi i dobro pazite na higijenu«, rekao je Monro.

Claudio Cancelli, 65-godišnji gradonačelnik talijanskog grada Nembra, pokraj Bergama, također je zaražen koronavirusom. U njegovu gradu s 11 tisuća stanovnika, najviše je zaraženih u pokrajini.

»Nasreću, moj slučaj je apsolutno pozitivan jer nakon tri dana visoke temperature, koju sam snižavao antipireticima, više nisam imao simptoma«, rekao je. »Već šest dana sam dobro i iz kuće radim za svoj grad«.

Liječnici ga zovu dvaput dnevno i pitaju kolika mu je temperatura i kako se osjeća.

»Ostat ću u svojoj kući 14 dana. Živim u posebnoj sobi s odvojenom kupaonicom. Moji supruga i sin žive u drugom dijelu kuće i srećom, isto su dobro. Nemaju nikakvih simptoma«.

Foto: Jan Heteleisch/EPA/Hina