Mesić je još prije mjesec dana znao da će Milanović deložirati Tuđmana, Stepinca, Radića i Starčevića

Mesić je još prije mjesec dana znao da će Milanović deložirati Tuđmana, Stepinca, Radića i Starčevića

Predsjednik Zoran Milanović odlučio je prije nekoliko dana ukloniti sve biste osoba iz hrvatske povijesti, koje su se nalazile u predvorju njegovog Ureda, kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca i Franje Tuđmana.

Bista potonjeg postavljena je na Pantovčaku u predsjedničkom mandatu Kolinde Grabar-Kitarović i njezino uklanjanje izazvalo je sporadične kritike iz desnog političkog spektra. Ali, Tuđman je i dalje prisutan u zgradi iz koje je skoro desetljeće upravljao Hrvatskom, Ivo Josipović tamo je postavio portrete njega i Stjepana Mesića.

Zamislio je to kao početak tradicije, ali Kolinda Grabar-Kitarović nije je nastavila. Josipović nam je jučer rekao da su ga čak 2016. zvali iz Ureda predsjednice u vezi njegovog portreta i on im je dao ime umjetnika koji bi ga naslikao, ali kasnije mu se, kaže nekadašnji predsjednik, nitko više nije javljao, javlja Novil list.

Sada, međutim, Milanović namjerava ispraviti tu grešku i u Uredu predsjednika, pored Franje Tuđmana i Stjepana Mesića, izvjesiti i portrete Ive Josipovića i svoje prethodnice Kolinde Grabar-Kitarović.

»Lako ćemo to riješiti«, rečeno nam je jučer u Uredu predsjednika.

Sve što je potrebno je odabrati slikare i naručiti portrete dvoje bivših predsjednika. U, primjerice, Saboru na ovo se strogo pazi i portreti svih predsjednika hrvatskog parlamenta krase zidove jednog salona.

Što se bista tiče, Milanović nije vratio onu Josipa Broza Tita, koju je Kolinda Grabar-Kitarović poslala u Kumrovec, nego je, eto, izbacio i preostale. Nagovijestio je takvo što ubrzo poslije izborne pobjede, ustvrdivši da »Pantovčak nije muzej« i da je »hrvatskih predsjednika četvero«.

I Mesić je, čini se, znao što će se dogoditi, prije mjesec dana je izjavio da pretpostavlja da bi Milanović »mogao Pantovčak očistiti od svih bista, jer one ne spadaju tamo, jedni su iz jedne sfere, drugi iz druge«.

Foto: Admir Buljubašić/Hina