Kovačeva Opcija za promjene je na pisma potrošila gotovo 200 000 kuna: Sve je plaćeno u gotovini

Kovačeva Opcija za promjene je na pisma potrošila gotovo 200 000 kuna: Sve je plaćeno u gotovini

Opcija za promjene  Mire Kovača je u sklopu  unutarstranačke kampanje u Hrvatskoj demokratskoj zajednici  uputila  članovima stranke čak 164 280 pisama.

N1 je kontaktirao Hrvatsku poštu  koja je potvrdila da je na pisamo potrošeno gotovo 200 000 kuna.

“U sortirnici je zaprimljena veća količina izravne pošte, na koju se Vaš upit odnosi. Cjelokupan iznos plaćen je u gotovini po cijeni od 1,20 kn (uključen PDV) po komadu, sukladno cjeniku. Pošiljke su zaprimljene u subotu 7. ožujka, a prema evidenciji sustava predano je 3 puta po 30 tisuća komada te je plaćeno 3 puta po 36 tisuća kuna. U ponedjeljak 9. ožujka predano je još 2 puta po 30 tisuća komada i jednom 14 280 komada, a plaćeno je 2 puta po 36 tisuća kuna i jedan put po 17 136 kuna.

Sve ove informacije unesene su u evidenciju poštanskog prometa, a zbog visine cijene usluge dodatno i u obrasce za sprječavanje pranja novca obzirom da se ne radi o poslovnom ili ugovornom korisniku, te uredno obavljamo uslugu.”

Dakle, Opcija za promjene na čelu s Mirom Kovačem na pisma je potrošila 197 136 kuna, piše N1.

Glasnogovornica stožera Silvana Oruč kazala je kako je sve plaćeno u gotovini.

“Gotovinu je na poštu nosio član našeg stožera, ja njegovo ime ne bi iznosila. To su osobna financijska sredstva svih 5 kandidata iz tima Opcije za promjene.”

Dakle, prema toj računici svaki je kandidat izdvojio oko 40 000 kuna plus trošak tiska i kuverti. To je još cca 40.000 kuna.

Iz Kovačevog tima tvrde kako donacija nije bilo.

“To nije donacija, oni kao kandidati kampanju moraju financirati vlastitim sredstvima, 197 136 kuna, svih petero kandidata je unutra, sutra će ići preliminarno financijsko izvješće za svu petoricu kandidata. 15 dana po isteku kampanje oni su dužni predati službeno financijsko izvješće u kojem moraju biti navedeni svi troškovi pa tako i troškovi pisama.”

No, zašto je novac nošen u više navrata?

“E to sad ne znam kako, to je možda išlo jer neki od kandidata nisu dali odmah, to su tehnički detalji.
Ali znam da smo na razini stožera zadužili čovjeka koji će otići i platiti to na poštu. Znam da je rekao i da je čekao po sat i pol vremena.”

Jeste li time htjeli izbjeći proceduru sprječavanja pranja novca?

“Ne, on je tamo potpisao izjavu. Ne možemo mi to izbjeći, kako bi izbjegli kad znamo da se po Zakonu svaka transakcija veća od 100 000 kuna mora prijaviti i potpisati izjavu.”

Iz stožera Opcije za promjenu rekli su nam i kako je stožer stacioniran u hotelu Panorama od prvog dana.

Kako to plaćate, je li to dnevni najam?

“Detalje toga ne znam, sve će biti u financijskom izvješću. Mi sada još nismo plaćali tu jer ćemo kad iselimo iz prostorija i platiti najam.

Također pomoću osobnih sredstava?

Pa da, po tržišnoj cijeni i s osobnim sredstvima.

Inače, pismo nam je dostavio čitatelj koji ostaje anoniman, požalio se kako je moguće da je dobio pismo, a nije član HDZ-a.

Oruč poručuje da na to upozoravaju cijelo vrijeme. “Vodili smo se logikom baze članstva koju nam je ustupilo središnje izborno povjerenstvo nakon što su članovi tima postali punopravni kandidati. Ta baza članstva nema e-mail adrese niti brojeve telefona, samo imena, prezimena i kućne adrese. Mi cijelo vrijeme upozoravamo da ta baza nije ispravna. Zašto smo morali potrošiti tu kunu i 20 lipa, tko zna koliko je takvih slučajeva, a ljudi ne mogu glasati? To je bačen novac i to nema smisla.”