Nakon koronavirusa sada je i Trump udario na Europsku uniju: Zabranio Europljanima ulazak u SAD

Nakon koronavirusa sada je i Trump udario na Europsku uniju: Zabranio Europljanima ulazak u SAD

Američki predsjednik Donald Trump u obraćanju naciji u noći sa srijede na četvrtak po hrvatskom vremenu objavio je da zbog situacije s koronavirusom uvodi zabranu ‘svih putovanja iz Europe u SAD’ na sljedećih 30 dana.

– S obzirom da Europska unija nije provela iste mjere predostrožnosti koje smo poduzeli mi u SAD-u, imamo niz žarišta koronavirusa u Americi. Stoga sam odlučio povući nekoliko teških, ali nužnih poteza. Kako bismo spriječili dolazak novih zaraženih na naše tlo, suspendirat ćemo sva putovanja sljedećih 30 dana iz cijele Europe. Odluka na snagu stupa u petak u ponoć, a podložna je promjenama ovisno o promjeni uvjeta. Iznimke će biti samo za američke državljane koji će morati proći kroz odgovarajući ‘screening’ po dolasku na američko tlo, rekao je Trump ističući da se ova odluka ne odnosi na Ujedinjeno Kraljevstvo.

Pola sata nakon njegova govora, u kojemu je također rekao da se odluka ne odnosi samo na putnički, nego i na teretni promet, iz Bijele kuće su objavili pojašnjenje prema kojemu to ipak nije tako. U pojašnjenju su dodali i da je, kad je rekao ‘Europa’, mislio na države članice Schengenske zone.

Sat vremena nakon govora, na Twitteru se s pojašnjenjem javio i sam Trump.

– Molim vas, jako je važno za sve države i tvrtke da znaju da zabrana putovanja ni na koji način ne utječe na trgovinsku razmjenu. Ova restrikcija zaustavlja ljude, a ne robu, napisao je Trump.

Foto: JIM LO SCALZO /EPA/Hina