Šef zaraznog odjela u Milanu: Ako mislite da su priče o koronavirusu pretjerane, dođite u našu bolnicu

Šef zaraznog odjela u Milanu: Ako mislite da su priče o koronavirusu pretjerane, dođite u našu bolnicu

Oni koji misle da su priče o koronavirusu pretjerivanje, trebali bi posjetiti našu bolnicu, prenosi njemački Spiegel riječi Massima Gallia, šefa jedinice za zarazne bolesti u milanskoj bolnici Luigi Sacco. Jedinica za zarazne bolesti ove bolnice, kaže on, u potpunosti je raščišćena i bavi se samo zaraženima koronavirusom. Bolničko osoblje radi od dvanaest do četrnaest sati dnevno i svi su potpuno iscrpljeni. Bolnici nedostaje liječnika, pulmologa i internista. Massimo Galli situaciju u svojoj bolnici opisuje kao – katastrofičnu, prenosi Novi list.

Slika medicinskog osoblja u Cremoni, opisuju novinari Spiegela, podsjeća na filmove katastrofe: liječnici nose punu zaštitnu opremu, odijela, naočale, maske, i prozirne plastične štitove preko lica, dok su ispred njih pacijenti priključeni na respiratore. Koordinatorica Carla Maestrini za lokalnu televiziju La7 izjavljuje da su liječnici i sestre na odjelu intenzivne skrbi na rubu snaga. Imamo jako puno pacijenata, rekla je.

– Korona nas je pogodila kao tsunami, kaže Raffaele Bruno, šef odjela za zarazne bolesti bolnice San Matteo, u gradu Pavia, upravnom sjedištu istoimene oblasti u Lombardiji. Šef odjela Bruno kaže da bolničko osoblje radi i po osamnaest sati i to traje već par tjedana. – Uključili smo sve. Svaku sestru i svakog doktora. U ovom trenutku bolnica ima još dovoljno kreveta, ali nitko ne zna što nas očekuje, što je pred nama, kaže liječnik.

– Za dvije ili tri sedmice nećemo se moći nositi sa ovakvim povećanjem broja pacijenata na hitnim prijemima i odjelima intenzivne njege, upozorio je Giulio Gallera, visokorangirani zdravstveni dužnosnik u Lombardiji. U samo par tjedana, kaže on, uspjeli su organizirati 223 dodtana kreveta u odjelima intenzivne njege, a planiraju ih staviti još 150. Broj pacijenata koji trebaju te krevete iz dana u dan je sve veći i veći.

Foto: Oliver Hoslet/EPA/Hina