Ministar Beroš nije siguran da je zatvaranje škola dobar potez: Odluka je donesena pod pritiskom javnosti

Ministar Beroš nije siguran da je zatvaranje škola dobar potez: Odluka je donesena pod pritiskom javnosti

Ministar zdravstva Vili Beroš  zapravo sumnja  u učinkovitost zatvaranja  škola, vrtića i fakulteta. “.

“Daleko veći efekt od zatvaranja škola, ima adekvatno ponašanje nas samih i održavanja higijene. Virus ulazi samo kroz sluznicu našeg nosa, usta ili očiju”, pojasnio je ministar dodajući da je odluka o zatvaranju škola donesena pod pritiskom javnosti. Unatoč tim dvojbama, ministar Beroš stoji iza odluke.

“Higijena je od osnovne važnosti. I na taj način bi daleko jače sprečavali širenje bolesti od zatvaranja škola”, ističe Beroš za N1. televiziju.

“Nemoguće je predvidjeti širenje ovog virusa i mi ćemo sukladno situaciji poduzimati određene mjere u budućnosti”, napominje ministar.

Ima i niz drugih mjera o kojima razgovaramo i koje ćemo adekvatno evaluirati, pojašnjava ministar.

Rad ugostiteljskih objekata

Za rad vrijedi ona preporuka da se ne preporuča više od 100 osoba i da se preporučuje distanca od metra. Rad noćnih klubova nije preporučljiv. To je već zapisano kao preporuka.

“S obzirom na to da je epidemološka situacija u Hrvatskoj mirna i još nemamo slobodnu transmisiju virusa, to je još uvijek na razini preporuke”, rekao je ministar Beroš.

Postavlja se onda pitanje  zašto se  išlo na zatvaranje škola kada su dvojbeni učinci tog postupka.  Zanimljivo je da se Velika Britanija  nije odlučila  na  takav potez jer je očito  procijenila da može napraviti više  štete nego koristi.

Foto: Admir Buljubašić/Hina