Mali poduzetnici i obrtnici pokošeni koronavirusom: Kako će oni zaraditi plaću kada je stao život u Hrvatskoj

Mali poduzetnici i obrtnici pokošeni koronavirusom: Kako će oni zaraditi plaću kada je stao život u Hrvatskoj

Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Hrvatska gospodarska komora provele su ankete među svojim članstvom koje pokazuju da oko dvije trećine njihovih članova već osjeća posljedice epidemije koronavirusa te su zazvali pomoć države od koje traže odgodu plaćanja poreza i doprinosa (što će im biti uslišeno), a traže i hitne kredite za likvidnost te mogućnost moratorija na njihovu otplatu.

U Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika ističu kako su pogođeni slovenskom zabranom tranzitnog teretnog prometa iz Italije te pozivaju na ubrzanje graničnih kontrola. Slovenija je od petka zabranila ulaz teretnih vozila iz Italije, a što se odnosi samo na ona teretna vozila kojima ciljna destinacija nije u Sloveniji, nego ju prelaze u tranzitu. Drvoprerađivački sektor se još krajem prošle godine susreo sa stagnacijom i blagim padom, a topla zima i pojava koronavirusa uzrokovali su niz problema i ubrzali pojavu ozbiljne krize koja se odražava povećanjem zaliha, otkazivanjem narudžbi te posljedično smanjenom likvidnosti. Pitali smo stoga obje strukovne komore što poručuju svojim članovima i kako zaustaviti poguban trend otkazivanja ugovora o radu koji se širi puno brže od virusa, javlja Tportal.

U HOK-u smatraju da će posljedice pandemije biti sve teže, proporcionalno njezinom trajanju i širenju.

‘Nažalost, obrtnici, mala i mikropoduzeća već osjećaju negativne posljedice. Zbog toga smo i izradili popis konkretnih mjera koje će, kako smo i isticali, pomoći upravo takvim obrtima. Naglašavamo da su oni najugroženiji i pomoć da opstanu im je najpotrebnija’, kažu nam.

Što se tiče mjera koje poslodavci mogu poduzeti, to su svakako preraspodjela radnog vremena, uvođenje smjenskog rada, rada od kuće i slično, pa čak i godišnji odmori.

‘Teško je dati univerzalan savjet o onome što je najbolje učiniti jer je situacija svakog trena drugačija, a i različiti su uvjeti od djelatnosti do djelatnosti i u pojedinim područjima’, dodaju.

Plenković se hvali da će  zaposlenici u državnoj upravi dobiti plaće, ali pravo je pitanje kako će  malo obrtnici zaraditi svoju plaću.

Foto: EPA/Hina