Seksualno zlostavljanje u HUP-u: Vodstvo tvrdi da mu podmeće ambiciozni Lovrić. Zašto Jakelić nije dobio otkaz

Seksualno zlostavljanje u HUP-u:  Vodstvo tvrdi da mu podmeće ambiciozni Lovrić. Zašto Jakelić nije dobio otkaz

Nakon što je otkriven skandal u kojem je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora HUP-a,  optužen za više od deset slučajeva seksualnog uznemiravanja, oglasila se priopćenjem  Hrvatska udruga poslodavaca u kojem navode kako im je žao što su se njihove kolegice suočile s neprikladnim ponašanjem, ali i napominju da svjedoče brojnim medijskim neistinama. Tvrde da iza njih stoji Petar Lovrić koji ima ambiciju ući u vodstvo HUP-a.

‘Kao vodstvo Hrvatske udruge poslodavaca želimo jasno reći da nas je prijava nekoliko zaposlenica podnesena protiv Bernarda Jakelića koji je donedavno bio zamjenik glavnog direktora Udruge – zatekla i šokirala. Kao Udruga zalažemo se za odgovorno poslovanje koje podrazumijeva da je svaki oblik neprimjerene komunikacije i ponašanja na radnom mjestu neprihvatljiv. Zato je suočavanje s činjenicom da se takva komunikacija i ponašanje mogla događati i unutar naše udruge bila šokantna’, priopćili su i nastavljaju:

‘Žaleći što su se kolegice suočile s neprimjerenim ponašanjem i komunikacijom, reagirali smo na jedini mogući način – odmah smo poduzeli korake i mjere predviđene internim procedurama i zakonom. U konačnici, dva tjedna nakon saznanja o prijavi, s gospodinom Jakelićem je raskinut radni odnos’. Međutim, zanimljivo je da Jakelić nije dobio otkaz nego je  vodstvo HUP-a s njim sporazumno raskinulo  ugovor, javlja tportal.

‘Nažalost, svjedočimo plasiranju brojnih neistinitih informacija u medije i javnost kojima ionako krajnje neugodna situacija postaje još neugodnija za sve. Dovođenje tragično preminule kolegice u kontekst s ovom prijavom bez ikakvih dokaza i osnove kao i opetovano plasiranje lažnih tvrdnji o pokušaju zataškavanja smatramo u najmanju ruku neprimjerenim i neetičnim’, dodaju i poručuju:

‘Kolega Petar Lovrić nažalost svoju inače legitimnu ambiciju da uđe u vodstvo HUP-a, nakon što očito nije uspio u namjeri oživotvorenja vlastite udruge poslodavaca, pokušava ostvariti na ovaj potpuno neprihvatljiv način, nanoseći štetu ugledu Udruge, ali i dodatno traumatizirajući sve zaposlenike. Tvrdnje koje iznosi u svojim što otvorenim što anonimnim istupima nisu istinite – apsolutno nije bilo nikakvog zataškavanja ni sada ni ranije –prijava koja je podnesena rezultirala odlaskom g. Jakelića iz HUP-a’.

‘Ako je kolega Lovrić kao što sam tvrdi znao za neprimjereno ponašanje onda je odgovoran što o tome nije informirao nadležna tijela jer je to mogao učiniti u bilo kojem trenutku. Još jednom ističemo da Izvršni odbor nikada nije odbio raspravu o toj temi. Kao Udruga nastavit ćemo raditi na promociji odgovornog ponašanja, osvješćivanju neprihvatljivosti bilo koje neprimjerene komunikacije ili ponašanja te osiguravanju mehanizama promptnog prijavljivanja i brzog sankcioniranja svakog neprimjerenog ponašanja na radnom mjestu’, zaključuju u HUP-u.

Na slici: Bivši zamjenik direktora HUP-a Bernard Jakelić

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina