Zašto je Plenković izbjegao odgovor na pitanje bi li on uklonio Titovu bistu s Pantovčaka

Zašto je Plenković izbjegao odgovor na pitanje bi li on uklonio Titovu bistu s Pantovčaka

Premijer Andrej Plenković  nije isključio slanje Hrvatske vojske na granicu ako  bude eskalirala migrantska kriza.

” Hrvatsku granicu čuva hrvatska policija i tako će i ostati. Više od 6500 policajaca svakodnevno štiti granicu od nezakonitih prelazaka. Razmišljamo o tome da preciziramo ulogu vojske kada pruža pomoć policiji u nadzoru granica. U slučaju da se dogode neke izvanredne okolnosti, razmotrit ćemo mogućnost da u tom poslu odgovarajuću ulogu ima i Hrvatska vojska, bude li to potrebno. U ovom trenutku to nije slučaj. O tome smo razgovarali i na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost”, rekao je  Plenković  u intervjuu za Jutarnji list. Osvrnuo se i na problem  4 600 maloljetnih  migranata koji se nalaze na grčkim otocima. Ponovno je kritizirao one koji se protive da i Hrvatska primi  određeni broj maloljetnih migranata, ali  je bio blaži nego što je bio  prije nekoliko dana.

“Hrvatska je pokazala humanost i ljudskost u nizu situacija. I sami smo imali situaciju vlastitih prognanika i izbjeglica iz BiH. Naša je država dovoljno snažna da prihvati određeni broj djece bez roditeljske skrbi i to je minimum koji trebamo napraviti. Ne mogu zamisliti da netko može biti protiv toga da se pomogne djeci u nevolji. Kada se vide svi podaci, onda ćemo znati točan broj”, rekao je  Plenković. Osvrnuo se i  na izjave Hrvoja  Zekanovića  koji je rekao da je sve to propaganda.

” Hrvatska javnost nije naivna i neće se dati prevariti. Uvjeren sam da jako dobro raspoznaje razliku između lažne retorike neodgovornih ljudi i odgovorne politike koju mi vodimo. Ako nemaš dovoljno srca da pomogneš djeci, bez obzira na to odakle dolaze, onda neka sami birači zaključe o kakvim je akterima riječ”, naglasio je premijer.

Plenković je umjereno kritizirao  Milanovića zbog micanja bisti s Pantovčaka.

“Mislim da je to pogrešan i nepotreban potez. Institucija predsjednika nadilazi osobe koje trenutačno obnašaju tu dužnost i nije dobro ako se sve mijenja svakih pet godina. Biste hrvatskih velikana tamo su dugi niz godina i imaju svoj smisao”, rekao  je Plenković, ali se nije htio upuštati u razloge zašto je to napravio.  Smatra da to pitanje treba postaviti predsjedniku Milanoviću.

Zanimljivo je da  Plenković nije konkretno odgovorio na pitanje bi li  on da je bio na mjestu predsjednice  Kolinde Grabar Kitarović  maknuo Titovu bistu s Pantovčaka.

” Na predsjedniku je da tumači svoje poteze”, odgovorio je  Plenković.

Foto: Danijel Kasap/Hina