Raspudić optužio vlasnike medija i urednike: Žene odrađuju naporan teren, a onda muškarci u studiju sole pamet

Raspudić optužio vlasnike medija i urednike: Žene odrađuju naporan teren, a onda muškarci u studiju sole pamet

Dvije su teme Petoga dana: ravnopravnost te demokrati Sjedinjenih Američkih Država. Komentatori su: Nino Raspudić, Marijana Bijelić, Lana Bobić, Aleksandar Musić.

Voditeljica je podsjetila kako je nedavno povodom dana žena istaknuto s kojim se sve problemima žene suočavaju u današnjem svijetu (mobbing, diskriminacija, potplaćenost, prekovremeni rad…) te pitala Raspudića hoće li se ti problemi ikada do kraja riješiti, javlja Narod.hr.

„Ne može se nikada taj mak na konac istjerati do kraja. Dakle, možemo govoriti ne o nevidljivom, nego o vidljivom. Možemo govoriti o pravnom okviru – mislim da je on u Hrvatskoj dobar, ali da se u nekim stvarima može poboljšati. Ta razlika u prosječnim plaćama manja je nego u EU. Bilo bi kriminalno i zločinački da netko za isto radno mjesto na temelju spola dobiva manju plaću. Koliko znam u Hrvatskoj tog slučaja nema. Ja radim u jednoj izuzetno feminiziranoj sredini – na odsjeku gdje je preko 20 kolegica i nas dvoje muškaraca. Ravnomjerno dijelimo zadatke i isto smo plaćeni za posao kojeg radimo.“ – rekao je Raspudić i nastavio:

„Ja ne mislim da je ideal da imaju oba spola točno u postotak ista primanja kad se sve izračuna. Jer kako stimulirati žene da rade neka zanimanja koja dio žena ne želi raditi i kako destimulirati muškarce da se manje guraju u neka zanimanja koja su stresnija i gdje treba rad i posao staviti na 1. mjesto, ako se oni u većem postotku guraju tamo. Mislim da je to u startu loše postavljeno – ja ne mislim da je od mene bolji čovjek koji zarađuje 13% više od mene, ne mislim da je nužno uspješniji u životu onaj koji ima 10,15% veću plaću. Mnogi koji su bili lošiji od mene dok smo se obrazovali i imali slabije rezultate, rade sada neki menadžerski posao i zarađuju više od mene, dok ja, primjerice, taj posao ne bih radio. Bitno je da je za isto radno mjesto jednaka plaća, a sad koliko će biti ljudi u kojim zanimanjima, valjda nešto treba ostaviti i individualnoj ljudskoj slobodi.“

„Postoje neki segmenti gdje su začuđujuće te diskrepancije“ – rekao je Raspudić. „Recimo, u medijima, to su istraživanja potvrdila – jako malo žena, a puno više je muškaraca u poziciji komentatora u odnosu koliko je inače žena u toj struci. Dakle, žena će odraditi onaj terenski dio, ali se očekuje od muškarca da on da interpretaciju, da ‘soli pamet’“.