Plenković u Saboru objavio rat protiv koronavirusa: U Italiji će uskoro biti više mrtvih nego što je bilo u Kini

Plenković u Saboru objavio rat protiv koronavirusa: U Italiji će uskoro biti više mrtvih nego što je bilo u Kini

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je novi paket mjera  za borbu protiv koronavirusa i spašavanje radnih mjesta.

“Prije nekoliko dana rekao sam da smo u ratu protiv koronavirusa i u ratu protiv panike. Svijet se suočava s ovim problemom, Europa se suočava s novim problemima”, ističe premijer.

“Dinamika širenja ove pandemije značajno se ubrzala u protekla dva tjedna. Ponaprije u Europi. U Hrvatskoj je situacija još pod kontrolom i broj zaraženih je prilično umjeren. Imamo 81 zaraženi. U proteklih tjedan dana broj zaraženih u Italiji je utrostručen, u Francuskoj više nego utrostručen, u Njemačkoj učetverostručen… Potrebno je upravo sada djelovati kako bismo spriječili munjevit rast”, poručio je.

“Španjolska je prije točno 17 dana imala 84 zaražena, danas je broj zaraženih u Španjolskoj 12 tisuća. Stoga, kako bismo situaciju držali što više pod kontrolom, moramo uvesti drastičnije mjere. Na preporuku epidemiologa i kriznog stožera pripremili smo mjere koje će, nakon što je Sabor izglasao promjenu Zakona o civilnoj zaštiti, biti predložene i izglasane. Istovremeno, Vlada je pripremila i paket gospodarskih mjera”, pojasnio je Plenković.

Kazao je kako ovu novonastalu situaciju dočekujemo spremniji i otporniji nego da se ona dogodila prije nekoliko godina.

“Ne smijemo ostaviti po strani borbu za svako radno mjesto. Stoga ekonomskim mjerama dajemo poticaj za zadržavanje radnih mjesta što nam je primarni cilj. Za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije pripremili smo 63 mjere kroz 19 zakona i niz podzakonskih akata”, rekao je.

“Odgoda javnih davanja poreznim obveznicima, odgoda plaćanja poreznog duga, PDV-a, obveznog osiguranja. Ministar financija dobiva ovlasti da sve prilagodi novim eventualnim okolnostima. Preuzimamo taj likvidonosni jaz na državni proračun. Osigurat ćemo financiranje i likvidnost gospodarstva. HNB i komercijalne banke su spremne na odgode i moratorije, osigurati sredstva za reprogramiranje kredita. Primjerice, za plaće, režijske troškove i ostale toškove poslovanja. Predviđeno je financiranje 100% neto troška za stalno zaposlene uz uvjet da ne otpuštaju radnike”, rekao je Plenković i napomenuo kako poslodavci neće plaćati zdravstveno, mirovinsko ni poreze.

“Ovo se odnosi na one koji neće otpuštati. Ovo je okolnost koja je posebna i u kojoj je vrijeme za jedinstvo nacije. Od poslodavaca očekujem da prepoznaju okolnost i da prepoznaju očuvanje radnih mjesta. Svi moramo solidarno snositi ovaj teret. Rat s koronavirusom ćemo dobiti samo ako smo jedinstveni”, kazao je premijer.

Najavio je i još neke dodatne mjere.

“Uvodimo odgode plaćanje zakupnine poljoprivrednim zakupnicima od države. Bili smo u procesu digitalizacije škola i jedni smo od prvih država koja se najbolje prilagodila nastavku nastave online ili na HRT-u. Ova tehnologija je bolja i učinkovitija nego u brojnim državama EU”, kazao je Plenković i potom se osvrnuo na stanje u Europskoj uniji.

“Jučer smo imali videokonferenciju i razgovarali smo samo o virusu. Broj umrlih u Italiji će se uskoro izjednačiti s brojem u Kini. Zasad je razlika samo 600 ljudi, da razumijemo ozbiljnost situacije. Mjere koje smo donijeli se odnose na zaustavljanje širenja virusa, pronalazak cjepiva i lijeka za virus i pomoć za građane koji su u trećim zemljama, da se vrate kućama”, istaknuo je o mjerama u Europskoj uniji.

 

Foto: Damir Senčar/Hina