Obrtnici su najugroženiji: I oni moraju dobiti minimalnu plaću

Obrtnici su najugroženiji: I oni moraju dobiti minimalnu plaću

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavljeni su prijedlozi mjera za ublažavanje posljedica pandemije korona virusom u gospodarstvu. Na sastanku su sudjelovali predstavnici nadležnih ministarstava i predstavnici: HOK-a, HGK, HIZ-a te HUP-a. Obrtnike je zastupao Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Predsjednik Ranogajec pohvalio je Krizni stožer za pravovremeno obavještavanje i reakciju na sve promjene u vezi s razvojem epidemije, koje se događaju izuzetno brzo.  Pohvalio je i aktivnost Vlade i ministarstava te uvažavanje prijedloga kompenzacijskih mjera koje je izradila Hrvatska obrtnička komora, a koje su utemeljene na podacima proizašlim iz ankete HOK-a, na koju se odazvao izuzetno veliki broj obrtnika.

Ranogajec je naglasio da odgoda javnih davanja neće biti dovoljna jer se kriza razvija te će na kraju trebati omogućiti otpis odnosno oprost poreza i doprinosa. Također je posebno upozorio na status obrtnika i naglasio da obrtnici nemaju mjesečnu plaću kao radnici, ali da ih mjere i pomoć ne smiju zaobići jer kad prestanu obavljati djelatnost i raditi u svom obrtu nemaju drugih izvora sredstava za život. Dodatno, zaobiđu li se obrtnici, mjera za pomoć radnicima neće imati smisla jer će prestankom obrta njihova radna mjesta biti ugašena. Stoga se financijska pomoć isplatom u visini minimalne plaće mora uključiti i za njih. Pri tome obavezno treba voditi računa o načinu isplate pomoći, tako da isplaćena pomoć ne bude dodatno opterećena porezom kao svi drugi primici na račun.

Predsjednik HOK-a skrenuo je pažnju i na pitanje kako će se tretirati promjene ugovora o radu u cilju zadržavanja zaposlenosti te ponovio zahtjev da se bolovanja uslijed zaraze prilikom obavljanja posla tretiraju kao ozljeda na radu.

Na slici: PredsjednikHrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec

Foto: Tomislav Pavlek/Hina