Poznati ekonomist upozorava: Plenković nikako ne smije ponoviti grešku koju je učinila Jadranka Kosor

Poznati ekonomist upozorava: Plenković nikako ne smije ponoviti grešku koju je učinila Jadranka Kosor

Hrvatski ekonomist Velimir Šonje smatra da nema mjesta panici u Hrvatskoj, ali i da naše gospodarstvo nikako nije spremno za novu krizu. Jedva smo prebrodili prošlu i pitanje je jesu li naši političari išta naučili do danas.

Je li prerano za prognoze o utjecaju korona virusa na hrvatsku turističku sezonu?
Rano je. Očekujem da će se sljedećih dana brojke pogoršavati, ali treba pričekati početak travnja da vidimo hoće li tada nastupiti usporavanje i osnova za zaključak da najgore prolazi. U tom slučaju gubimo travanj tj. Uskrs i dio svibnja, ali ostaju šanse za solidniju glavnu sezonu. U tom slučaju, kretat ćemo se oko nule ili s podnošljivo malim minusima, bez prevelike drame. Ako početkom travnja bude i dalje trajalo pogoršanje, onda se taj scenarij mijenja u nešto puno gore.
CROBEX je izgubio više od 300 bodova od početka godine do 9. ožujka. Je li to jedan od indikatora problema za hrvatsko gospodarstvo?
Naš burzovni indeks samo reagira na ono što se događa u svijetu. On ima prognostičku moć u onoj mjeri u kojoj svjetski trendovi utječu na naše gospodarstvo, a taj utjecaj je značajan.
 Može li loša turistička sezona biti točka bez povratka za hrvatsko gospodarstvo i gurnuti nas u krizu?

Naravno, ozbiljniji pad turističkog prometa može gurnuti Hrvatsku u zonu recesije.

Slovenija je objavila da spremaju zakonske mjere pomoći gospodarstvu zbog korona virusa, kao i mnoge druge zemlje, pa i mi…

Svaka ozbiljna država sada priprema paket mjera za pomoć gospodarstvu, jer ovo nije ni normalna situacija, ni normalna recesija koja nastaje zbog unutarnje ekonomske dinamike. Ovo je ono što u ekonomiji zovemo “vanjski šok”. Takve situacije zahtijevaju odgovor vlada. Ključno je ne ponoviti grešku koju je vlada J. Kosor učinila 2009., kada je podizala poreze kako bi zaštitila plaće i radna mjesta u javnom sektoru, žrtvujući privatni. Treba uvesti rasterećenja, makar i privremena, treba ubrzati povlačenje sredstava iz EU fondova i realizaciju investicijskih projekata umjesto njihova obustavljanja što je učinjeno 2009. Eventualno nužne uštede treba tražiti na strani troškova države gdje ionako uvijek ima neracionalnosti i osnova za uštede.

Izvor: Express

Foto: Edvard Šušak