Tuđmanov sin Stjepan napustio Plenkovića: HDZ je postao nekakva lijeva stranka

Tuđmanov sin Stjepan napustio Plenkovića: HDZ je postao nekakva lijeva stranka

Stjepan Tuđman, sin osnivača HDZ-a Franje Tuđmana, već je dulje bio nezadovoljan političkim smjerom te stranke. Ipak, čekao je unutarstranačke izbore, na kojima je podržao Opciju za promjene, misleći da je moguće da se nešto promijeni. No, Andrej Plenković i njegov tim Odvažno za Hrvatsku uvjerljivo su pobijedili na izborima i Stjepanu Tuđmanu je to bio povod za odlazak iz HDZ-a.

– Nikad nisam pripadao niti jednoj drugoj stranci, a kamoli Partiji. Zato mi nije bilo lako napustiti HDZ, ali dvije godine sam nekako bio na vagi, nadajući se da bi na ovim izborima moglo doći do preokreta. Kada je, međutim, kako je rekao novoizabrani zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, članstvo potvrdilo da Andrej Plenković vodi stranku u ispravnom smjeru i da to sada svi moraju poštovati, nisam više imao izbora. Ja, naime, ne odobravam i još manje poštujem smjer sadašnjeg HDZ-a i jedino je onda logično bilo da se iščlanim, piše Novi list.

Budući da je vaš otac osnovao HDZ, vjerojatno ste kvalificirani reći je li Plenković u pravu kada tvrdi da je ta stranka danas točno tamo, na desnom centru, gdje ju je Franjo Tuđman ostavio.

– Ma dajte, molim vas. Ovo nema nikakve veze s Tuđmanovim HDZ-om. U vrijeme Franje Tuđmana, HDZ je uvijek je imao i svoje desno krilo, a sada ga nema. Okljaštrili su ga prvo Ivo Sanader i zatim Andrej Plenković, a bez desnog krila HDZ-a nije se moglo krenuti u stvaranje samostalne hrvatske države. S obzirom na to da je HDZ danas nekakva lijeva stranka, ja tu svjetonazorski naprosto više nisam pripadao. Nisam se uklapao u ovaj HDZ.

Ali, članovi HDZ-a mogli su slobodno izabrati i to su učinili.

– Točno, makar preko 100 tisuća članova nije sudjelovalo na izborima. Svi ti koji nisu izašli na izbore krivi su, odnosno zaslužni za rezultat preme kojem 80 posto HDZ-ovaca podržava politiku Andreja Plenkovića. Meni to, ponavljam, govori da je stranka ostala bez desnog krila, pod kojim podrazumijevam onu državotvornu liniju.