Kako se poznata psihologinja bori sa strahom od potresa: Klonite se proročanskih poruka

Kako se poznata psihologinja bori sa strahom od potresa: Klonite se proročanskih poruka

Iskreno, prvi odgovor koji mi pada na pamet kad me pitate kako se nositi s ovom groznom situacijom je – ne znam. No, mogu vam reći što sama činim i što mi uvelike pomaže. Nastojim napraviti red u špajzi, u kojoj je sve tijekom jutrošnjeg potresa palo na pod i mnogo toga se razbilo, pa i ulje koje se razlilo po svemu, pa sada moram uzeti svaku stvar u ruke i posebno ju obrisati, odgovara psihologinja Mirjana Krizmanić na pitanje kako se nositi s ovom situacijom, koja sad već djeluje pomalo apokaliptično. Nakon što danima proživljavamo strah od mogućeg širenja zaraze korona virusa, nedjelja je započela vrlo snažnim potresom, što dodatno pojačava osjećaj neizvjesnosti, jer nitko ne zna što se dalje može događati, pišu 24sata.

– Klonite se i poruka koje kažu da nam to “Bog šalje opomenu”, ili da nam se Zemlja “osvjećuje” te da nam slijedi apokalipsa. Sve te proročanske poruke nisu dobronamjerne, a pogotovo ne znanstveno utemeljene – upozorava Krizmanić i nastavlja:

– Zapravo je najviše pomoglo što smo se u toj situaciji dobro nasmijali u svoj toj muci, kao i sa prijateljima s kojima sam razgovarala. U jednom trenutku čak smo se šalili da će susjedi, ako nas čuju, pomisliti da nije luda samo “ona psihologinja, nego i svi s kojima se druži” – kaže Mirjana Krizmanić u šali.