Je li Marić najavio smanjenje plaća u javnom sektoru: Zašto nerado govori o oprostu poreza i davanja

Je li Marić najavio smanjenje plaća u javnom sektoru: Zašto nerado govori o oprostu poreza i davanja

Ministar financija Zdravko Marić kazao je kako je Vlada prošli tjedan najavila što planira učiniti, a da je sada u tijeku je faza implementacije.

“Za sada je važno da poduzetnici i poslovni subjekti nisu u obvezi plaćanja doprinosa. Nitko ne zna koje su posljedice ove krize. Bit će i druge mjere”, poručio je Zdravko Marić odgovarajući na pitanje zašto nije došlo do 100 postotnog oslobađanja poreza za sve.

Na pitanje zašto zaziru od mjere oprost, Marić kaže:

“Ne zazirem. Država će pomoći. Javne financije su za izvanredne okolnosti, sve čime raspolažete, ćemo koristiti”, poručio je ministar.

Sveobuhvatni povrat poreza svima u privatnom sektoru? Nije li to usitinu mjera koja bi nas spasila?

“Što se tiče ovih odgoda poduzetnicima bi one trebale dati zraka. S druge strane, likvidnost oni mogu naći kroz HAMAG, HBOR, poslovne banke. Trudimo se da kamata bude kroz jedan posto. Jako puno radimo da probamo iskoristiti mogućnosti ovih promjena da napunimo fond za subvencioniranje kamata.

Prošli tjedan smo mi najavili što planiramo učiniti, danas je faza implementacije. Sada mjere startaju, startale su u okviru ministarstva rada, danas kreću druge. Za još njih ćemo trebati još koji dan. Maksimalno želimo pojednostaviti što je god moguće, da bude prohodno. Treba u svakoj krizi gledati pozitivne stvari. Treba jačati domaću proizvodnju. Ovo nam treba otvoriit oči”, rekao je ministar financija za RTL.

Slovenci su otišli u drugom smjeru – smanjili su plaće državnim službenicima za 30 posto. Je li opcija smanjivanje plaća u državnom sektoru?

“Sve je opcija. Nemojmo zaboraviti da smo među prvima krenuli s fazom implementacije. Čim smo osjetili sve da se ovo valja iza brda, već krećemo s mjerama. Rashodna strana proračuna će pokrivati sada samo ono što je bitno.

Mirovine nisu upitne?

“Mirovine nisu upitne. I točka”, jasno će ministar.

Foto: Damir Senčar/Hina