Nikola Grmoja otkriva kako je snimio fotografiju koja je postala simbol stradanja Zagreba

Nikola Grmoja otkriva kako je snimio fotografiju koja je postala simbol stradanja Zagreba

Majko mila, netko je poginuo, to je bilo prvo što sam pomislio pogledavši na ulicu.

Kaže to Nikola Grmoja, fotograf čiji je uradak – snimka Ilice nastala nekoliko trenutaka nakon potresa koji je u nedjelju, 22. ožujka, prestravio Zagreb, a s njim i cijelu zemlju – postao simbol grada kojemu se nekoć tepalo kao nepokorenom.

Grmojina fotografija u trenu je postala viralna dobijajući vodeni žig zaštitnoga znaka podrške koja je Hrvatskoj i njezinoj metropoli počela stizati iz cijeloga svijeta, javlja Slobodna Dalmacija.

S autorom smo razgovarali uz vremenski odmak, baš kako i treba s umjetnikom o njegovu djelu, bez obzira na okolnosti njegova nastajanja. Nazvali smo ga nakon što se život vratio u “normalu”, a Zagrepčani nanovo posakrivali u svoje domove u strahu od milenijske zaraze.

Foto: Nikola Grmoja

– To u životu nisam bio doživio, sreća da supruga nije bila sa mnom, ona bi umrla od straha – govori Grmoja.

Stan mu se nalazi na adresi Ilica 81, starija je to zgrada, srećom, prošla je bez većih oštećenja, piše Slobodna Dalmacija.

– Strašniji od samog potresa bio je trenutak kad sam na ulici vidio izvrnut bicikl. Bio sam uvjeren da je netko stradao. Počeo sam dozivati, a kad se pojavila neka žena, živa i zdrava, pao mi je kamen sa srca – kaže Grmoja.

Tek potom je uzeo mobitel u ruke i počeo okidati. Iphone 8 pokazao se dostojnim groznoga trenutka.

Foto: Nikola Grmoja