Istraživanje uglednog Oxforda o koronavirusu pobija sve dosadašnje teorije: Jesmo li bez razloga u kolektivnoj izolaciji?

Istraživanje uglednog Oxforda o koronavirusu pobija sve dosadašnje teorije: Jesmo li bez razloga u kolektivnoj izolaciji?

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Oxfordu prvi je objavio ugledni Financial Times, a vijest su potom prenijeli drugi mediji. No, nisu svi oduševljeni onime što piše u ovom nevaloriziranom znanstvenom rad.

Čak polovica populacije Velike Britanije, dakle oko 30 milijuna ljudi, možda je već preboljelo koronavirus, piše u istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Oxfordu. Informaciju je prvi objavio ugledni Financial Times pa ne čudi da su je odmah prenijeli svi tamošnji mediji, a potom se priča proširila i svijetom.

U studiji se tvrdi da je bolest do Velike Britanije stigla najkasnije sredinom siječnja i suprotstavlja se modelu londonskog Imperial Collegea na kojem je tamošnja vlada temeljila svoje mjere suprotstavljanja pandemiji. Istraživanje sugerira da se bolest pojavila dva mjeseca ranije nego što je službeno dijagnosticiran prvi slučaj, piše Tportal.

‘Moramo odmah započeti opsežna serološka ispitivanja – testiranje antitijela – kako bismo procijenili u kojoj se fazi epidemije trenutno nalazimo’, rekla je novinarima Financial Timesa voditeljica studije Sunetra Gupta, profesorica teorijske epidemiologije na Oxfordu. Britanija mora pojačati testiranja kako bi otkrila pravu fazu pandemije u Britaniji, tvrdi ona.

Foto: ANDREW PARSONS/EPA/Hina

Ako se rezultati ove studije pokažu točnim, to bi značilo da samo jedan od tisuću zaraženih zahtijeva bolničko liječenje, a to budi nadu da će vlasti razne restriktivne mjere ukinuti prije no što je bilo planirano.

Priču o tome da je koronavirusom zaraženo pola zemlje rado su proširili The Times, Daily Express, Evening Standard, Daily Mail i The Sun. Jer to bi značilo da je svaki drugi Britanac već prebolio Covid-19 te da je teorija imuniteta krda bila ispravna.

No i ova priča, baš kao i sve druge, ima i svoju drugu stranu. Za početak, oxfordska studija još nije objavljena ni u kakvom znanstvenom časopisu i nisu je valorizirali drugi znanstvenici, upozorio je Matt Reynolds, novinar magazina Wired. S izrečenim se ne slažu ni mnogi britanski epidemiolozi koji kažu da s tim podacima prije provjere nije trebalo izlaziti u javnost.

Studija, koju su predvodili Sunetra Gupta i José Lourenço s Odjela za zoologiju Sveučilišta u Oxfordu, iznosi nekoliko hipotetičkih scenarija o širenju koronavirusa u Velikoj Britaniji. U najekstremnijem scenariju procjenjuju da bi, ako se virus počeo prenositi 38 dana prije prve potvrđene smrti, čak 68 posto stanovništva u Velikoj Britaniji bilo zaraženo do 19. ožujka.

Ali ovo modeliranje počiva na nevjerojatnoj pretpostavci da samo jedna od tisuću zaraženih osoba mora biti hospitalizirana. U Italiji, upozoravaju kritičari, ta je brojka već premašena, a stopa smrtnosti trenutno je oko 0,42 na 1.000 ljudi, piše Tportal.

Foto: Lana Slivar Dominić/EPA/Hina