Kako je “profitirao” premijer: Gong optužuje Plenkovića da je ladici namjerno držao antikorupcijsko izvješće

Kako je “profitirao” premijer: Gong optužuje Plenkovića da je ladici  namjerno držao antikorupcijsko izvješće

Prošlog studenog javnost se bavila aferom natezanja premijera Andreja Plenkovića s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa oko puta HDZ-ove delegacije na stranački skup u Helsinkiju. Povjerenstvo je zanimalo tko je platio račune i dnevnice, a premijer je samovoljno odredio što im može reći i dostaviti, tražeći da mu se vjeruje na riječ. Na presudu Povjerenstva da je time prekršio načela obavljanja dužnosti podnio je žalbu kojom je osporio Povjerenstvu da odlučuje o načelima, ako prekršaj nije uparen s drugim, konkretnijim zakonskim odredbama. Upravni sud u Zagrebu je hitno presudio u korist Plenkovića, a sada je red na Visokom upravnom sudu, koji je dosad potvrđivao presude Povjerenstva o kršenju načela obavljanja dužnosti, pišu Novosti.

Nekoliko dana nakon odluke Upravnog suda koji je stao na stranu premijera Vlada je objavila izvještaj specijaliziranog Antikorupcijskog odbora Vijeća Europe (GRECO), koji je također iznio argumente u korist Povjerenstva. Vlada je taj izvještaj usvojila još 6. prosinca, ali je široj javnosti tekst postao dostupan tek u zadnjoj trećini ožujka, kad je objavljen na službenim stranicama Vlade.

‘Ovako kasno objavljivanje dovodi do sumnje da se radi o taktiziranju sa željom da mišljenje GRECO-a ne utječe na predmete u kojima je premijer Plenković osporavao odluke Povjerenstva’, smatraju u Gongu iz kojeg su još prošlog studenog pisali GRECO-u upozoravajući na pritiske Plenkovića u vezi s tim slučajevima. ‘Upozorili smo da retorika premijera Plenkovića i predsjednika Sabora o radu Povjerenstva, te javno prozivanje čelnice Nataše Novaković slabe rad jedne od rijetkih preostalih neovisnih institucija i negativno se odražavaju na borbu protiv korupcije u Hrvatskoj’, ističu iz Gonga.

Iako ne postoji definirani rok za objavu, u praksi je od usvajanja do objave, a zbog prijevoda, potrebno nekoliko tjedana. Osim toga, ročište u slučaju ‘Helsinki’ jedino je koje Upravni sud nije odgodio zbog mjera povezanih s koronavirusom, s opravdanjem da se radi o hitnosti postupka. GRECO dodaje da je zabrinut zbog slučajeva odbijanja dužnosnika da Povjerenstvu dostave tražene dokumente i preporučuje da bez obzira na rang koji imaju u tijelima javne vlasti, Povjerenstvu dostave sve tražene informacije, dok Povjerenstvu preporučuje da efikasnije provjerava imovinske kartice, ističu Novosti.

Foto: Hina