E ovo je stvarno zanimljivo: Pogodite gdje će Bill Gates uložiti milijarde dolara

E ovo je stvarno zanimljivo: Pogodite gdje će Bill Gates uložiti milijarde dolara

Čini se kako je jedino rješenje cjepivo na kojem znanstvenici naporno rade, no i uz najveće napore čini se da u optimističnom scenariju moramo čekati godinu i pol dok cjepivo bude gotovo, testirano i sigurno za uporabu. Što nas čeka do tada i hoćemo li cijelu 2020. i veliki dio sljedeće godine većinom provesti u oprezu, izolacijama i karantenama, trenutačno je teško reći, no jasno je zašto cijeli svijet s nestrpljenjem iščekuje lijekove i cjepiva.

Jednom kada cjepivo bude gotovo, bit će ga potrebno proizvesti u velikim količinama, a kako bi kapaciteti bili spremni na vrijeme, želi se pobrinuti Bill Gates.

U razgovoru za The Daily Show , Gates je rekao kako njegova filantropska organizacija ima veliko iskustvo i stručnost u borbi protiv zaraznih bolesti te su već financirali slične projekte, a sada to znanje žele iskoristili kako bi “ubrzali stvari”, prenosi Dnevnik.hr.

Naglasio je kako se, zbog svega navedenog, mogu mobilizirati brže od vlada za borbu protiv koronavirusa. Gatesova organizacija želi unaprijed izgraditi proizvodne kapacitete za top sedam dostupnih kandidata koji razvijaju cjepivo protiv virusa. Iako će na kraju odabrati maksimalno dvije kompanije, financirat će tvornice za svih sedam kompanija kako ne bi gubili vrijeme jednom kada se cjepivo odobri, piše Jabuka TV.

Dodao je da par milijardi dolara ništa u usporedbi s današnjom ekonomskom situacijom u kojoj se gube bilijuni dolara.

Simultano testiranje lijekova i gradnja proizvodnih kapaciteta nužni su kako bi se u najbržem mogućem roku pronašlo najučinkovitije cjepivo, ali i kako bi se proizvele potrebne količine. S ranijom pripremom proizvodnih pogona mogli bi se uštedjeti mjeseci, a danas je svaki mjesec bitan, rekao je Gates koji je, zajedno sa suprugom Melindom, dosad donirao 100 milijuna dolara borbi protiv koronavirusa.

Foto: Ludovic Marin/EPA/Hina