Hladan tuš za Vojka Obersnela: Ministrica Obuljen zbog koronavirusa najavila rezanje budžeta za Rijeku

Hladan tuš za Vojka Obersnela: Ministrica Obuljen zbog koronavirusa najavila rezanje budžeta za Rijeku

Ministrica kulture Nina Koržinek Obuljen dala je  veliki intervju  Novom listu iz kojega izdvajamo odgovore o  Europskoj  prijestolnici kulture Rijeci i  medijskoj sceni.  Gradonačelnik  Rijeke Vojko Obersnel sigurno neće biti zadovoljan jer je ministrica otkrila da država neće Rijeci uplatiti obećanih deset milijuna eura.

Po pitanju Rijeke Europske prijestolnice kulture 2020. godine, jedina službena komunikacija izvan Rijeke, a koja se tiče projekta, jest izjava eurozastupnika Freda Matića da će od Europske komisije tražiti odgodu do prve polovice 2021. godine. Je li ta njegova inicijativa koordinirana s MK-om i što vi poduzimate u tom smislu? Što ćete konkretno napraviti da taj projekt što je manje moguće pati zbog ove situacije?

– Gospodin Matić javio se pismom u trenutku kada je objavljen Apel za pomoć umjetnicima. Odgovorila sam mu da smo mi i prije tog apela počeli razrađivati mjere potpore, međutim nakon toga se više nije javljao. S predstavnicima EPK sam u kontaktu i zamolila sam ih da mi dostave svoje planove. Potpuno je jasno da se velik dio programa neće moći realizirati. Ni gradski, ni državni proračun sasvim sigurno u ovim okolnostima neće moći ispuniti financijske obveze koje su preuzete. Očekujem od svih organizatora manifestacija u Republici Hrvatskoj da u trenutku kada prestanu sadašnje posebne okolnosti uložimo maksimalne napore i sva raspoloživa financijska sredstva, kako bismo angažirali hrvatske umjetnike i time pokrenuli hrvatsku umjetničku i kulturnu produkciju.

Na tom tragu razgovarat ću i s timom koji vodi EPK. Osobno ne vidim puno smisla produljivati program na sljedeću godinu s obzirom da će neki drugi grad preuzeti naslov EPK, a osim toga – od svake Europske prijestolnice kulture očekuje se održivost, pa se nadam da će Rijeka i bez naslova naći načina da neke od projekata realizira.

Molio bih vas da podcrtamo, dakle kažete da MK neće ispuniti financijske obveze prema EPK-u. One su bile planirane u iznosu od 10 milijuna eura. Precizirajte koliko od toga iznosa MK, odnosno državni proračun, neće biti u stanju isplatiti? Sve?

– U situaciji najavljenih smanjenja javnih rashoda i na državnoj i na lokalnoj razini, jasno je da ćemo morati s gradom Rijekom redefinirati financijski okvir i opseg programa. O tome ćemo tek razgovarati.

Veliki i također pogođeni sektor ovom koronavirusnom krizom, a koji je pod ingerencijom Ministarstva kulture, jest medijski. Tiraže tiskanim medijima su se prepolovile, oglašivači, dakako, povukli. Koja je strateška pozicija MK-a po tom pitanju i što poduzimate da se sektor potpuno ne uruši, posebice zato što se pokazuje koliko je važan u ovim zahtjevnim vremenima?

– Vezano uz medijski sektor, Agencija za elektroničke medije već je na svojim stranicama u suradnji s Ministarstvom kulture objavila prvi paket mjera koje se odnose na Fond za poticanje pluralizma medija, ali i mogućnosti izmjena programskih osnova, a također se ubrzano provodi i natječaj za poticanje kvalitetnog novinarstva za koji je Ministarstvo kulture Agenciji osiguralo milijun kuna.

Kako smo već ranije najavili, radi se na ubrzavanju procesa donošenja odluka i ugovaranja programa iz ESF natječaja Mediji zajednice za koji je predviđeno milijun kuna. Nadalje, kako smo već u prethodnom pitanju naglasili, potičemo medijske nakladnike, ali i samozaposlene novinare da se prijave na natječaj za očuvanje radnih mjesta koji je raspisao Hrvatski zavod za zapošljavanje. U ovom trenutku važno je potaknuti poslodavce da zadrže radna mjesta i osiguraju uvjete za medijske djelatnike, kako bi oni mogli adekvatno obavljati svoj posao.

Treba posebno istaknuti važnost medija i novinara u pravodobnom i činjeničnom izvještavanju, kako bismo što prije prevladali situaciju u kojoj su svi napori usmjereni prema očuvanju zdravlja i ljudskih života. U ovom trenutku moram reći da mediji rade vrlo dobar i odgovoran posao.

Foto: Edvard Šušak/Hina