Ministrica Obuljen Koržinek ponovno relativizira tužbe protiv novinara: Govori o slobodi, a HRT je pretvorila u Vladin bilten

Ministrica Obuljen Koržinek ponovno relativizira tužbe protiv novinara: Govori o slobodi, a HRT je pretvorila u Vladin bilten

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek osudila je jučerašnji napad na novinarku i našu snimateljicu. Kaže da Vlada osuđuje napade, da su pozvali da se ne tuži novinare, te da je riječ o iznimnoj važnoj profesiji.

“To je potpuno neprimjeren jezik za bilo koga. Pridružila bih se se onom što je potpredsjednk Vlade jučer i danas rekao i najoštrije osudila i ovaj napad na novinarke i događanja navečer”, komenitirala je u našem programu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek jučerašnji napad na novinarku Dalmatinskog portala i snimateljicu N1 televizije, te okupljanje maskiranih muškaraca s transparentom na kojem je pisalo Novinari crvi.

“Novinari u ovom trenutku igraju iznimno važno ulogu, u krizi posebno, ali i inače i bez obzira sviđa li nam se ili ne sviđa ono što novinari kažu, izgovore, zapišu, sloboda i zaštita vaše profesije je nešto za što se zalažemo i ovakve napade ćemo uvijek osuditi”, poručila je ministrica, javlja N1.

Što se tiče tužbi poplave tužbi protiv novinara kaže da je to bio jedan trenutak i tadašnja analiza je pokazala da ogroman broj tužbi završi bez osuđujuće presude, a kaže da su i tada pozvali Vlada da se suzdrži od tužbi. “Što se tiče napada uvijek smo reagirali, a podaci MUP-a pokazuju da se većinom počinitelji otkriju i sankcioniraju. Svi smo dužni stvarati ozračje međusobnog poštovanja”, kaže Obuljen Koržinek.

“Prijetnje nisu način u kojem se u uređenom društvu bilo tko odnosi prema bilo kome. Prijetnje su nedopustive. Vidjeli ste da je izmjenom Kaznenog zakona Vlada dala još jedan doprinos onima koji obavljaju javnu službu i time želimo doprinijeti da se u našem društvu smanje takva ponašanja”, rekla je ministrica.

Ministrica se  poziva na slobodu  izražavanja, ali   je zanimljivo da joj ne smetra  to što ta ista sloboda izražavanja ne postoji  na HRT-u koji je pod njezinom ingerencijom. Javna je tajna da postoji “nevidljiva  crna lista” javnih djelatnika i novinara  koji se  ne pozivaju na takozvanu javnu televiziju. U  najgledanijim HRT-ovim  emisijama nema  iskakanja i neovisne kritike,  nego je sve tako posloženo da bude na liniji Plenkovićeve Vlade.

Na pitanje na koji će način Ministarstvo kulture pomoći novinarima i slobodnim umjetnicima kaže da su odmah kako su pokrenute mjere HZZ-a na njihovu inicijativu uključena samostalna zanimanja i oni koji imaju regulirani status.

“Postoji problem freelancera i honoraraca koji obavlju honorarne poslove, a nemaju definiran status i nisu u registru poreznih obveznika, kao što radimo za umjetnike vidjet ćemo kako različitim programskim potporama možemo pomoći. Već su pokrenuti fondovi za pluralizam medija i sve mjere koje idu prema poslodavcima idu i prema novinarima u medijima.

Mi smo i slobodnim umjernicima omogućili sličnu mjeru kao što je mjera HZZ-a da sačuvajau prihode, ali morali smo staviti određene granice. Netko tko nije ništa zarađivao ne može se javiti na mjeru kojom se čuva radno mjesto”, rekla je.

Kaže da paralelno s time Ministarstvo kulture je dalo fleksibilnost u trošenju programskih sredstava – oko 70 milijuna kuna koje je isplaćeno i to je usmjereno prema samostalnim umjetnicima, honorarcima i freelencerima i tu se ne postavlja limit, a limit se postavlja samo u mjerama u kojima se mora dokazati da ste ostali bez primanja koje ste prije imali.

Foto: Edvard Šušak/Hina

Facebook Comments