Josipović komentirao rad Stožera: Doći će i vrijeme propitivanja nekih mjera, napukline vidimo u Splitu

Josipović komentirao rad Stožera: Doći će i vrijeme propitivanja nekih mjera, napukline vidimo u Splitu

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović komentirao je stanje ljudska prava i slobode u vrijeme ograničenja u sklopu mjera borbe s epidemijom koronavirusa.

“Ono što se do sada primjenjuje, primjenjuje se u stanju nužde, a ono što je planirano, nadzor putem mobitela, to nije u dobro. Ako bi se uvelo, tada to mora biti uvedeno dvotrećinskom većinom s jasnim ograničenjima, nedopustivo bi bilo da obični građani imaju veće garancije za svoju slobodu nego osuđenici za neka teška kaznena djela”, rekao je bivši predsjednik Ivo Josipović.

Smatra da bi Vladi bilo mudro konzultirati se s pravnom znanošću i Ustavnim sudom, te ne vidi potrebu da se posegne za nekom od mjera koje je van granica ustavnosti. Dodaje, način donošenja mjera, granice koliko mogu trajati i koja su jamstva da se neće zloupotrijebiti moraju biti jasna, javlja N1.

Josipović trenutnu podršku nacionalnom Stožeru civilne zaštite ne smatra neobičnom jer, kaže, u kriznim trenutcima građani traže neko sidro.

“Doći će i vrijeme propitivanja nekih mjera, napukline vidimo u Splitu, ali dobro je da u kriznim situacijama postoji uvjerenje u javnosti da se radi dobar posao. No, to nije otvoren poziv da se donose mjere suprotne zakonu i ustavu”.

Foto: Admir Buljubašić/Hina