I poslije masona – mason: Kandidatura za državnog odvjetnika koja izaziva podsmjeh i nevjericu

I poslije masona – mason: Kandidatura za državnog odvjetnika koja izaziva podsmjeh i nevjericu

Mediji su uspjeli saznati imena četiri kandidata koji su se prijavili na natječaj za novog glavnog državnog odvjetnika koji je raspisan gotovo mjesec i pol dana nakon što je Dražen Jelenić podnio ostavku na tu dužnost jer je otkriveno da je mason. Među kandidatima je i zagrebački odvjetnik Veljko Miljević koji je javno priznao ne samo svoju pripadnost jednoj od masonskih loža u Hrvatskoj nego i to da u njezinoj hijerarhiji zauzima visoko mjesto. Miljevićevu kandidaturu, ali i tko bi bio najbolji izbor, za portal Direktno komentirao je odvjetnik Željko Olujić koji je i sam svojedobno obnašao tu visoku dužnost.

Komentiravši kandidaturu zagrebačkog odvjetnika Veljka Miljevića, Olujić priznaje kako mu to, s obzirom na činjenicu da je javno priznao svoje pripadništvo masoneriji, a bivši glavni državni odvjetnik je upravo zbog masonstva morao otići, djeluje kao neka velika šala.

“Jeleniću se zamjeralo što je svoje masonstvo držao u tajnosti, dok se Miljević javno deklarirao. No i to ga jednako diskvalificira za dužnost glavnog državnog odvjetnika i to iz više razloga. Ponajprije, kako bi pripadali toj tajnoj organizaciji morate dati prisegu i masoni u slučaju njezina kršenja svojim članovima prijete najgorim sankcijama. Kao drugo, oni za sebe kažu da su braća, a zbog tajnosti cjelokupnog članstva u masonskim ložama koje ih obvezuje na međusobno pomaganje, ono je često na štetu nas trećih koji nismo masoni. Mason ne može biti objektivan u postupcima u kojima su stranke njegova ‘braća’ kao i u onima u kojima se ugrožavaju masonski interesi što se kosi sa službom glavnog državnog odvjetnika”, nabraja naš sugovornik razloge zbog čega je članstvo u masoneriji nespojivo s obavljanjem javne službe.

“Služba glavnog državnog odvjetnika mora se obavljati tako da se ne djeluje ‘ni po babi ni po stričevima’, ali ni tajno, pogodujući tajnim i polutajnim organizacijama”, upozorava.

Foto: Lana Slivar Dominić/Hina

 

Facebook Comments