Peternela naljutila Capakova izjava o stranim turistima: Pa je li premijer on ili Plenković

Peternela naljutila Capakova izjava o stranim turistima: Pa je li premijer on ili Plenković

Andrej Plenković uobičajeno se skriva iza raznih povjerenstava, a trenutačno iza Capakovog stožera – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji dr. Igor Peternel, član Domovinskog odbora u pokretu Miroslava Škore: – Od tri ključne stvari, Stožer je za sada uspio samo u jednoj; nema eksponencijalnog rasta zaraženih i prebukiranosti respiratora, no od prodora virusa nije uspio obraniti domove umirovljenika i zdravstveni sustav.

“Na sreću, koronavirus ne oštećuje središnji živčani sustav pa valjda neće uzrokovati kolektivnu nacionalnu amneziju,“ našalio se Peternel, aludirajući na brojne afere Plenkovićeve Vlade i potpunu blokadu medijskog prostora, kojim dominira isključivo korona.

Zar ćemo sada pričati samo o koronavirusu, a sve što je u zadnje četiri godine obećano, a nije napravljeno, trebalo bi zaboraviti – pita Peternel i podsjeća: – Jedanaest ministara iz Plenkovićeve Vlade moralo je otići zbog koruptivnih afera. Jesmo li zaista zaboravili Kuščevića?  A Mercedes u dvorištu bivše ministrice? Zar zaista trebamo zaboraviti sve što se događalo i pričati samo o koroni?

Na pitanje do kada će trajati “medeni mjesec” između građana i ‘stožernika’, dr. Peternel je odgovorio: – Mi smo jedno posttotalitarno društvo, prošlo je tek 30 godina od sloma totalitarizma i vrlo lako padamo, a oni bi sada ograničavali slobodu govora, kritizirali svakoga tko drukčije misli …

“Iza paravana Stožera pojavljuju se ideje posvemašnje tendencije kršenja ljudskih prava,” upozorava Peternel, koji je dugo godina bio i potpredsjednik HHO-a.

Posebno se osvrnuo na pokušaj špijuniranja građana putem mobitela: – Imali su ideju da preko mobitela prate naše građane, a znamo kako to obično ide; pod krinkom virusa to se uvede i onda se ne ukine pa građani ostanu u Vladinu Big Brotheru! Baš mene briga dal’ me netko nadzire, ali to nije normalno sa strane ljudskih prava i nije normalno da uopće Vladi jedne pristojne europske zemlje, tako nešto uopće padne na pamet.

Nezadovoljan je i izjavom Krunoslava Capaka, prema kojoj strani turisti neće moći ljetovati u Hrvatskoj: – Capak kao epidemiolog koji savjetuje premijera, može reći kako misli da strani turisti u Hrvatskoj nisu dobrodošli, ali ono što on nema pravo reći jest da ih nećemo pustiti u našu državu. Capak je stručnjak koji je privremeno u našim životima, dok traje epidemija… On nije političar, a politička je odluka hoće li turisti ove godine ući u Hrvatsku ili neće. O tome trebaju odlučiti Hrvatski sabor i premijer Plenković. To je prekrupna odluka i previše je tu ljudskih sudbina u pitanju da bi Krunslav Capak govorio o tome na nekoj pressici, u lagano šaljivom stilu.

“Otvorio Capak svoje granice ili ne, s obzirom na to da Plenkovića sada nema nego je Capak premijer, pitanje je tko će doći,”  zabrinut je Peternel za budućnost hrvatskog turizma: ”I u drugim dijelovima Europe je korona kriza, ljudi su potrošili novac, ako se i vrate na posao, možda će morati raditi. Tko zna hoće li moći odvojiti vrijeme i novac za odlazak na more i imaju li uopće volje za godišnji odmor? Predstoje nam jako teški dani, a ovakve izjave nam u svakom slučaju ne olakšavaju situaciju.”

Foto: Danijel Kasap/ Hina