Neshvatljivo i uvredljivo: Učitelji zgroženi Capakovom izjavom o e-školi

Neshvatljivo i uvredljivo: Učitelji zgroženi Capakovom izjavom o e-školi

Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod” objavio je danas priopćenje vezano uz jučerašnje izjave Krunoslava Capaka, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zasmetala im je, kako su naveli, Capakova ‘neutemeljena izjava’ o tome kako e-škola ide jako dobro te da školska godina može završiti i bez povratka u klupe. Dodaju kako je prosvjetare dodatno sablaznila izjava koja je došla iz HGK-a o tome kako nastavu treba pokrenuti jer bi s njom krenuli i jednodnevni izleti.

Takva izjava, piše Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod u priopćenju, graniči sa zdravim razumom, javlja Jutarnji list.

Prenosimo potpisano priopćenje u cijelosti:

– U dva dana, s dvije različite strane, od strane Nacionalnog stožera i Hrvatske gospodarske komore, na adresu školstva, upućene su dvije neshvatljive i uvredljive izjave. Prvo je na konferenciji Nacionalnog stožera Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio da školska godina može završiti i bez povratka učenika u škole jer E-škola ide jako dobro, a potom smo od strane Hrvatske gospodarske komore doznali da nastavu treba pokrenuti jer bi s njom krenuli i jednodnevni izleti.

Školska godina može završiti i bez povratka učenika u škole zato što će tako odlučiti Vlada i njoj podređeni Nacionalni stožer, a ne zato što je e-škola uspjela nadomjestiti redovitu nastavu. Nastava na daljinu ne može u značajnijoj mjeri zamijeniti nastavu u učionici ma koliko nas zagovornici digitalizacije školstva uvjeravali u suprotno. Kad već Nacionalni stožer nije našao za shodno osvrnuti se na rad više desetaka tisuća učitelja i nastavnika, prosvjetare se moglo poštedjeti od paušalnih i neutemeljenih izjava.

Kraj svih dobrobiti koje donosi povratak učenika u učionice, apostrofirati jedino mogućnost pokretanja turizma – pokazuje duboko nerazumijevanje, od strane gospodarstvenika, svega onoga što se u školi događa i radi čega škola postoji. U situaciji kad se izgubilo toliko nastavnih dana, izdvojiti makar i jedan jedini dan za učeničko putovanje, graniči sa zdravim razumom. Čak ni iz ovog zla, koje nas je zadesilo, pojedinci očito nisu izvukli pouku da novac ne smije biti mjera za sve u životu, stoji u priopćenju koje potpisuje Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.

Foto: Edvard Šušak/hina

Facebook Comments