Evo do čega je dovelo medijsko ispiranje mozga s koronavirusom: Zašto su u velikoj opasnosti djeca oboljela od malignih bolesti

Evo do čega je dovelo medijsko ispiranje mozga s koronavirusom: Zašto su u velikoj opasnosti djeca oboljela od malignih bolesti

Bolnička skrb o najmlađima prilagodila je svoj medicinski pristup i organizaciju rada vremenima pandemije.

Kako kaže predstojnica Klinike za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Jelena Roganović za Novi list, broj najmlađih pacijenata značajno je smanjen, a dječja bolnica radi u novom režimu čiji je jedini cilj maksimalno pružanje pedijatrijske skrbi djeci.

Pojedini onkolozi upozoravaju da su odraslih pacijenata koji boluju od raka s visokom stopom smrtnosti primijetili kako se bolesnici trenutno više boje novog virusa, nego svoje osnovne bolesti pa postoji opravdana bojazan kako bi zbog pandemije brojni slučajevi malignih oboljenja mogli biti otkriveni prekasno. Prof. dr. Roganović potvrđuje da sličan strah primjećuje i kod roditelja djece koja boluju od malignih bolesti.

“I ja sam suočena s većom anksioznosti u obiteljima djece s malignim bolestima. Nezamislivo je da se zbog pandemije ne primi dijete sa sumnjom na malignom. Osim toga, preporučam i nesmetano provodim redovito praćenje sve djece koja su liječena zbog maligne bolesti, a imaju rizik povrata bolesti. Srećom, pedijatrijski onkolozi su u svijetu dobro povezani. Napravljeni su standardizirani vodiči za smanjenje rizika od transmisije SARS-CoV-2 kod pedijatrijskih onkoloških pacijenata. Ovi vodiči, između ostalog, naglašavaju važnost obitelji u održavanju standardnih mjera osnovne i respiratorne higijene kao i izbjegavanje kontakata. Mislim da je u ovim vremenima s puno izazova i malo informacija, presudna kontinuirana i dobra povezanost pedijatrijske onkološke zajednice”, zaključuje prof. dr. Roganović za Novi list.

Za ovakvu situaciju su krivi i mediji koji svakodnevnim bombardiranjem o  koronavirusu stvaraju dojam da je to najgora bolest koju može dobiti dijete.  Kada na pregled ne dolazi dijete koje ima ili za koje se sumnja da ima  malignu bolest, onda je to veliki problem.  Poznati hrvatski onkolog Eduard Vrdoljak iznio je podatak da se u normalnoj situaciji u Hrvatskoj otkrije oko 2000 oboljelih mjesečno i da nam se ne smije dogoditi u sljedeća tri mjeseca dijagnosticiramo samo 1000 oboljelih.

Foto: Miljenko Klepac/Hina

Facebook Comments